Denník N

Sedem historických lekcií pre dnešný zápas s fašizmom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Širokú podporu si fašizmus získava okrem iného vyhláseniami, v ktorých sľubuje nasýtiť jednu časť obyvateľstva na úkor druhej.

Autorka pôsobí na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity

Vedci sa často bránia historickým paralelám a v mnohom je ich opatrnosť pred využívaním minulosti na mieste. Historické udalosti sú lákadlom pre všetkých, ktorí potrebujú rýchlo a jednoducho vysvetliť problémy súčasného sveta. Záujem je predovšetkým o zlomové udalosti, veľké víťazstvá, ale tiež prehry a pády. Hoci práve takéto momenty dejín bývajú predmetom odborných polemík, v očiach verejnosti nie je potreba príliš vysvetľovať ich podstatu: všetci predsa vieme, čo sa vtedy stalo.

Napriek tomu, že minulosť je v mnohom oveľa zložitejšia, ako sa nám politici často snažia naznačiť, neznamená to, že paralely neexistujú alebo že sa z dejín nemôžeme nikdy (po)učiť. Základom však je načúvať aj odkazom, ktoré nie sú príjemné, pretože nám hovoria to, čo možno o sebe nechceme počuť.

Ani pre dnešných sociálnych historikov nie je jednoduché sledovať súčasné podoby radikalizmu a extrémizmu bez toho, aby sme nepozorovali niektoré podobnosti s rétorikou a udalosťami 30. a 40. rokov minulého storočia. Ak pri vede aj učíme, veľakrát stojíme pred otázkou, ako a či obdobné prejavy a faktory vysvetľovať nastupujúcej generácii.

Ako akademička pôsobiaca na fakulte sociálnych vied som často postavená pred otázky typu: dobre, takto to bolo v minulosti, ale čo nám to hovorí pre súčasnosť? A čo, že sa daná vec v dejinách odohrala tak alebo onak? Môže nám história dať návod, ako sa s fašizmom v našich radoch vyrovnať dnes? Ako aspoň čiastočnú odpoveď na otázky, ktoré ani mne nedávajú spať, ponúkam týchto svojich sedem historických lekcií pre dnešnú dobu:

Po prvé a predovšetkým, viaceré prvky fašizmu boli, sú a budú populárne. Akokoľvek sa nám to nemusí páčiť, fašistické princípy sú vo svojej podstate v spoločnosti obľúbené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Slovenský štát

Komentáre

Teraz najčítanejšie