Denník N

Nemôžem voliť v našich voľbách a chodiť do práce. Ako Slovákovi z Hongkongu koronavírus skomplikoval život

Na železničnej stanici v meste Nanking na východe Číny. Po štrajku zdravotníckeho personálu v Hongkongu nakoniec aj táto provincia zavrela hranice s pevninskou Čínou. Foto - TASR/AP
Na železničnej stanici v meste Nanking na východe Číny. Po štrajku zdravotníckeho personálu v Hongkongu nakoniec aj táto provincia zavrela hranice s pevninskou Čínou. Foto – TASR/AP

Nedotýkaj sa tváre, umývaj si ruky, vyhýbaj sa davom, radia v bývalej britskej kolónii na WhatsAppe. „Ľudia nosia rúška, ale často si neumývajú ruky, čo je dôležitejšie,“ vraví sinológ Martin Šebeňa.

„Do konca februára sú v Hongkongu zatvorené školy a univerzity, čo znamená, že musím pracovať z domu a moja partnerka, učiteľka, nepracuje. Týždeň bola zatvorená pošta – teda poštári dostali home office – takže sme si nemohli vyzdvihnúť lístky na voľbu zo zahraničia,“ rozpráva Martin Šebeňa, ktorý žije v Hongkongu.

Podobne ako viacerým Slovákom v tejto bývalej britskej kolónii aj jemu dorazili hlasovacie lístky len tesne pred prázdninami na čínsky nový rok.

Nemožnosť hlasovať v slovenských parlamentných voľbách a vynútené voľno je len jednou z komplikácií, ktoré mu spôsobil nový koronavírus, ktorý sa rýchlo šíri z Číny ďalej po celom svete.

Na chorobu zatiaľ zomrelo 427 ľudí, miera úmrtnosti klesla z troch na dve percentá.

„Najviac ma však štve, že zásielky do Hongkongu zrušila Slovenská pošta, pretože si sem kvôli svadbe nechávam posielať veci zo Slovenska. V Hongkongu, na rozdiel od Číny, neboli zastavené letecké linky,“ rozpráva Šebeňa.

V Hongkongu, ktoré uzavrelo hranice s pevninskou Čínou, zaznamenali podobne ako na Filipínach prvý prípad úmrtia na koronavírus. Išlo o 39-ročného muža, ktorý sa vrátil z cesty do Wu-chanu, kde sa nákaza začala šíriť. Nebol pritom na trhoch, ktoré sa považovali za zdroj nákazy, ani v kontakte s divými zvieratami či v zdravotníckych zariadeniach.

Susedné Macao po hraniciach s Čínou pre istotu na dva týždne zavrelo aj svoj kasínový biznis, ktorý mu prináša miliardové zisky.

Ako sa snaží predísť ochoreniu?

„Radšej som odložil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie