Denník N

Zisk slovenských bánk dosiahol vrchol, špeciálny odvod je len časť problému

Profit slovenských bánk vlani stúpol o nepatrného pol percentuálneho bodu a dosiahol 643 miliónov eur.

Minuloročný výsledok slovenských bánk bol s veľkou pravdepodobnosťou vrchol, na ktorý sa už budúce roky nevyšplhajú. Nielen pre bankový odvod, ktorý bankám schválil parlament dvojnásobne veľký a navždy. Aj bez neho by prestali byť zlatými nosnými sliepkami pre svojich akcionárov.

Prečo už zisky neporastú:

  • Pre politiku Európskej centrálnej banky (ECB) tu máme nízke úroky, ktoré sa v konkurenčnom tlaku stlačili na rekordne nízke úrovne.
  • Banky už pred sebou nemajú úverový trh s obrovským potenciálom ako pred rokmi. Skôr sa po rokoch intenzívneho úverovania prirodzene napĺňa.
  • Vyčerpali možnosti, ako si účtovne pomáhať k vyšším ziskom nízkou tvorbou alebo rozpúšťaním opravných položiek. Míňajú sa aj možnosti pre mimoriadne vplyvy, ktoré tlačili zisky nahor posledné roky.
  • Banky navyše ochromí bankový odvod.

Národná banka Slovenska už dlho hovorí, že priestor generovať zisk pre slovenské banky sa zmenšuje. Pri ich obchodných modeloch zameraných na zbieranie vkladov a úverovanie ich uvoľnená menová politika ECB dostáva pod tlak.

 

Čo ukazujú vlaňajšie čísla:

  • Zisk bánk vzrástol vlani medziročne iba v čistom vyjadrení, to znamená po zdanení. Zisk pred zdanením daňou z príjmov bol menší ako v predchádzajúcom roku. Na prevádzkovej úrovni, ktorá nezohľadňuje ani efekt opravných položiek, bol menší o 1,5 percenta.
  • Banky sa snažili vytlačiť čo najlepšie zisky, aj keď to išlo urobiť len účtovne – znižovali náklady na kreditné riziko a 

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika

Teraz najčítanejšie