Denník N

Tvrdia, že tvorca Armstrongovho dopingu Ferrari je späť a spolupracuje s elitným jazdcom

Jakob Fuglsang. Foto - TASR/AP
Jakob Fuglsang. Foto – TASR/AP

Keď reportér francúzskeho L’Équipe v roku 1994 Michelemu Ferrarimu povedal, že vinou krvného dopingu EPO (erytropoetín – pozn. red.) zomierajú cyklisti, Ferrari odpovedal: „EPO nie je nebezpečné, nebezpečné je jeho zneužívanie. Nebezpečné je aj vypiť desať litrov pomarančového džúsu.“

Jeho ďalší slávny výrok cituje The Guardian: „Ak by som bol cyklistom, užíval by som látky, ktoré obchádzajú dopingové kontroly, ak by mi pomohli zlepšiť výkony.“

Ferrari sa preslávil ako dopingový lekár Lancea Armstronga a Americká antidopingová agentúra (USADA) mu v roku 2012 udelila doživotný zákaz činnosti v akomkoľvek športe. Podľa najnovších informácií je však v cyklistike stále aktívny.

Dánsky denník Politiken zverejnil detaily uniknutej správy Nadácie pre cyklistické antidopingové aktivity (CADF), ktorá vyšetruje napojenie Ferrariho na profesionálny tím Astana.

Podľa CADF Ferrari s tímom tajne spolupracuje a niekoľkokrát sa stretol s Dánom Jakobom Fuglsangom, ktorý vlani vyhral slávne preteky Critérium du Dauphiné a Liège-Bastogne-Liège.

Architekt krvného dopingu

Ferrari bol v cyklistike známy ako maniak posadnutý možnosťami zlepšovať výkon. Šport vnímal veľmi intelektuálne, fascinovali ho čísla, no jeho metódy vždy vzbudzovali podozrenia. Ferrariho poznal aj Milan Jurčo, ktorý sa koncom 80. rokov ako prvý Slovák zúčastnil na Tour de France.

„Už vtedy experimentoval s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie