Denník N

Budoval univerzity, ale podľahol moci i peniazom. Zomrel kenský profesor politiky

Daniel arap Moi bol najdlhšie slúžiacim kenským prezidentom. Zomrel ako 95-ročný. Foto - TASR/AP
Daniel arap Moi bol najdlhšie slúžiacim kenským prezidentom. Zomrel ako 95-ročný. Foto – TASR/AP

Dlhoročného kenského prezidenta Daniela arapa Moia obdivovali aj nenávideli. Podľa WikiLeaks okradol svoju krajinu o najmenej dve miliardy dolárov.

Milovaný aj nenávidený – taký bol najdlhšie vládnuci kenský prezident Daniel arap Moi. Zomrel v utorok vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny.

Súčasný prezident Uhuru Kenyatta povedal, že krajina prišla o „veľkého muža“, a vyhlásil štátny smútok. Všetky vlajky budú až do štátneho pohrebu spustené na pol žrde.

„Navždy si ho budem pamätať pre mliečny program. Zaviedol ho vo všetkých štátnych základných školách,“ spomínal naňho pre BBC novinár Ferdinand Omondi, ktorý sa špecializuje na Afriku.

„Dvakrát v týždni sme dostali kartón mlieka. V škole nám povedali, že zaň vďačíme prezidentovi, ktorý sa chce ubezpečiť, že nezomrieme od hladu. ‘Všetkých vás miluje,’ tvrdili nám učitelia.“

Moi svoje reformy označoval swahilským slovom „nyayo“, ktoré znamená „šľapaj“. Hovoril totiž, že pokračuje v šľapajach prvého kenského prezidenta Joma Kenyattu. Jeho filozofia sa zakladala na mieri, láske a jednote.

No súčasťou jeho vlády bolo aj porušovanie ľudských práv a obvinenia z miliardovej korupcie. Odporcovia mu vyčítali snahu o centralizáciu moci.

S obľubou cestoval po krajine, pomohla mu hudba

Väčšina kenských politikov sú buď Kikujovia, alebo Luovia. Moi, ktorý sa narodil v roku 1924, však bol príslušníkom malého kmeňa Tugéncov.

Jeho rodičia mu dali meno podľa dobytka, ktorý vlastnili. Volal sa Toroitich, čo znamená „objatie kráv“.

Po skorej smrti rodičov ho vychovával starší brat Tuitoek. Ako desaťročný začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie