Denník N

Američania nevedia vysloviť jeho meno, mileniál z malého mesta však v Iowe prekvapil

Buttigieg v Iowe prekvapil. Foto - TASR/AP
Buttigieg v Iowe prekvapil. Foto – TASR/AP

Aktualizované 6. 2. o 6:41. Pete Buttigieg pravdepodobne veľmi tesne vyhral volebné zhromaždenia v Iowe v počte štátnych delegátov. Jeho program je ľavicovejší, ako sa zdá.

Ak by sa napokon dostal do Bieleho domu, bolo by to v mnohých smeroch historické. Vo veku 39 rokov by bol najmladším americkým prezidentom v dejinách, prvým tridsiatnikom a prvým mileniálom. Stal by sa zároveň v USA prvou hlavou štátu, ktorá o sebe otvorene hovorí, že je homosexuál.

Do Bieleho domu sa ešte nikdy nedostal politik, ktorý bol len starostom (a už vôbec nie z neznámeho 100-tisícového mesta v Indiane).

A Pete Buttigieg by bol aj prezidentom s doteraz najčudnejším menom pre Američanov. Hoci je v kampani demokratov od minulého apríla, dodnes mnohí nevedia, ako ho volať.

Trápili sa tým aj viacerí novinári. Mladý politik na to väčšinou odpovedá s úsmevom: „Volajte ma starosta Pete (Mayor Pete).“ Buttigieg (čítaj

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ a@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Americké voľby 2020

Svet

Teraz najčítanejšie