Denník N

Senát oslobodil Trumpa. Silný bude aj po impeachmente, pre demokratov však nebol zbytočný

Trump počas prejavu o stave únie. Foto – TASR/AP
Trump počas prejavu o stave únie. Foto – TASR/AP

Hlasovaním v senáte sa skončil proces s Trumpom, amerického prezidenta podľa očakávaní oslobodili. Trumpova popularita je najvyššia od jeho nástupu do Bieleho domu.

Americkí senátori definitívne uzavreli proces impeachmentu Donalda Trumpa. Skončil sa tak, ako sa očakávalo – senát oslobodil prezidenta.

Demokrati ho obžalovali zo zneužívania moci a obštrukcií voči kongresu, s ktorým Biely dom nechcel pri impeachmente spolupracovať. Senátori hlasovali osobitne o oboch bodoch obžaloby. Za oslobodenie v prvom bolo 52 senátorov, pri druhom Trumpa oslobodilo 53 zo stovky senátorov.

Pri hlasovaní sa za Trumpa postavili všetci republikáni v senáte okrem Mitta Romneyho, ktorý je známym kritikom prezidenta. Romney uznal Trumpa za vinného zo zneužívania moci, pri druhom bode hlasoval za oslobodenie prezidenta.

Pred hlasovaním sa ešte špekulovalo o tom, že k republikánom by sa mohlo pridať aj pár senátorov z Demokratickej strany zo štátov, kde má Trump veľkú podporu, no napokon všetkých 47 demokratov hlasovalo proti prezidentovi.

Proces, ktorý demokrati chceli ukončiť odvolaním Trumpa z Bieleho domu, nedopadol tak, ako si predstavovali. Trump z neho vyšiel ako víťaz. Naznačuje to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie