Denník N

Brexitom sa rozpory v Únii nekončia

Boris Johnson a Donald Trump. Foto - TASR/AP
Boris Johnson a Donald Trump. Foto – TASR/AP

Úniu bez Británie čaká zásadný spor o to, či zostane spoločným a jednotným priestorom demokracie a práva.

Prvé pobrexitové vystúpenie britského premiéra Borisa Johnsona nebolo voči zostávajúcim členským krajinám Únie práve ústretové. Pripomenul v ňom, že tvrdý brexit je stále v hre – existuje síce dôležitá dohoda o samotnom ukončení členstva v Únii, dohoda či dohody regulujúce ďalšie vzťahy sa však budú rodiť len veľmi ťažko a nemusia vzniknúť vôbec.

Johnsonov prejav napriek svojmu zdanlivému optimizmu pripomenul, v akej ťažkej situácii sú on sám aj jeho krajina. Ak má niekto zo súčasných či bývalých členov Únie šancu odchod bez väčších ťažkostí prežiť a mať z neho aj nejaký úžitok, je to určite Británia. Ale aj v jej prípade je výsledok veľmi neistý.

Brexit po sebe zanechal oslabené Spojené kráľovstvo a oslabenú Úniu. Britániu oslabuje už len to, že britská spoločnosť dávno nebola taká rozdelená ako dnes. Toto rozdelenie sa prejavuje vo všetkých rovinách a často zamiešava tradičné politické delenia – prívrženci brexitu sa nájdu medzi voličmi konzervatívcov aj labouristov, a naopak.

Británia je zároveň nebývalo rozdelená geograficky a štátoprávne. Skôr či neskôr treba počítať s novým referendom o samostatnosti Škótska a v Severnom Írsku rastie tlak na zjednotenie s Írskou republikou. Rozpad Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska nie je tak blízko, ako by sa zdalo podľa vyhlásení separatistov na čele so škótskou premiérkou. Je to však reálna hrozba a Johnson musí manévrovať veľmi opatrne, aby situáciu ešte viac nezhoršil a separatistické tendencie neposilnil.

Rozdelená krajina

Rozdelenie spoločnosti sa pritom môže v ďalších rokoch ešte prehĺbiť podľa toho, ako sa bude Británii dariť. Johnsonova ťažká situácia pramení okrem iného z toho, že by na uzatvorenie dohody s Úniou musel splniť navzájom ťažko zlučiteľné požiadavky.

Musí splniť očakávania vlastných prívržencov, stúpencov brexitu, ktorí odmietajú úniové regulácie. V záujme britskej ekonomiky sa však zároveň musí snažiť s Úniou uzatvoriť aspoň dohodu o voľnom obchode. Lenže Brusel a zostávajúce členské štáty dohodu podmieňujú prijatím radu úniových regulácií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie