Denník N

Zavraždený šéfredaktor: Radšej zomrieť postojačky ako žiť na kolenách

Karikaturista a šéf časopisu sa odmietol báť islamistov. FOTO - TASR
Karikaturista a šéf časopisu sa odmietol báť islamistov. FOTO – TASR

Slávny francúzsky karikaturista a šéf magazínu Charlie Hebdo odmietal ustúpiť vyhrážajúcim sa džihádistom. „Bez slobody slova sme mŕtvi,“ hovoril.

Jedna z jeho posledných karikatúr bola až mrazivo prorocká. „Stále žiaden teroristický útok vo Francúzsku,“ znel titulok jeho obrázka, ktorý vyšiel v poslednom vydaní francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Kreslený terorista na ňom hovorí: „Počkajte. Novoročné blahoželania môžeme zaželať do konca januára“.

Ako píše Slate.com, vo Francúzsku trvá možnosť zapriať všetko dobré do nového roku celý mesiac.

Šéfredaktor Stéphane Charbonnier, ktorý kreslil pod prezývkou Charb, sotva predpokladal, že terčom teroristického útoku sa stane jeho magazín. Práve on bol jedným z hlavných cieľov stredajšieho útoku na jeho noviny. Útočníci podľa polície najskôr zastrelili v redakcii šéfredaktora a jeho policajného ochrankára. Až potom ďalších novinárov. Celkovo zabili 12 ľudí.

Na zozname al-Káidy

Stéphane Charbonnier (47) o riziku zo strany radikálov vedel. Pre jeho karikatúry zosmiešňujúce džihádistov mu chodili hrozby smrti. V roku 2011, našťastie bez zranených, vypálili redakciu týždenníka.

Charb sa dokonca objavil aj na zozname cieľov teroristickej organizácie al-Káida, od istého času mal policajnú ochranu.

Sám však odmietal, aby satirický časopis robil vyhrážajúcim sa džihádistom ústupky. Neposlúchol ani francúzsku vládu v roku 2012 a zverejnil fotku nahého Mohameda v reakcii na demonštrácie proti filmu o prorokovi. Charb nemal deti, a ako povedal pre Le Monde, radšej by „zomrel postojačky ako by žil na kolenách“.

Neposlúchol

V Charlie Hebdo robil 20 rokov, viedol ho od roku 2009. Magazín kritizoval aj katolícku cirkev, politikov a bankárov. Problémy mali v posledných rokoch len s radikálnymi moslimami. „Keď útočíme na radikálnych katolíkov, nikto o tom nehovorí v novinách. Ale nemáme dovolené robiť si žarty z moslimských extrémistov. Je to nové pravidlo a to my neposlúchneme,“ povedal v roku 2012 pre Reuters.

Hovoril však, že rozlišuje medzi džihádistami a bežnými moslimami. Keď tí protestovali v uliciach proti jeho karikatúram, neprekážalo mu to. „Majú právo na slobodu prejavu, rovnako ako my máme právo na slobodu prejavu,“ povedal podľa New York Times.

„Bez slobody prejavu sme mŕtvi. Nemôžeme žiť bez slobody slova. Radšej zomriem, ako by som žil ako potkan,“ povedal Charb v roku 2012 pre ABC News.

Obete útoku na Charlie Hebdo

charb

 

Stephane „Charb“ Charbonnier (47): Šéfredaktor a karikaturista týždenníka. Bol hlavným cieľom útoku.

 

wolinski

 

Georges Wolinski (80): karikaturista, pochádzal zo židovskej rodiny, jeho otec bol z Poľska, mama z Tuniska.

 

cabu

 

Jean „Cabu“ Cabut (76): karikaturista, autor kontroverznej karikatúry Mohameda, bol hlavným karikaturistom týždenníka, v roku 2005 ho ocenili najvyšším francúzskym vyznamenaním.

 

verlhac

 

Bernard „Tignous“ Verlhac (58): karikaturista, člen umeleckej skupiny Cartoonists for peace.

 

 

honore

Philippe Honoré (73): karikaturista, autor karikatúry lídra Islamského štátu, ktorá sa ako posledná objavila na Twitteri pred útokom na týždenník.

 

 

maris

 

Bernard Maris (68): spolumajiteľ Charlie Hebda, novinár a ekonóm, bol zástupcom šéfredaktora, písaval pravidelný stĺpček.

 

 

Michel Renaud: bývalý novinár, bol v redakcii na návšteve.

Mustafa Ourrad: copy-editor v Charlie Hebdo, pochádzal z alžírskej rodiny.

Elsa Cayat: analytička a stĺpčekárka Charlie Hebdo.

Federic Boisseau: údržbár budovy.

Ahmet Merabet (42): policajt, podľa francúzskych novín moslim.

Franck Brinsolaro (49): policajt, mal na starosti bezpečnosť týždenníka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie