Denník N

Zabudnite na fiasko v Iowe, skutočným problémom demokratov je Trump

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prezident predstavuje pre opozičných politikov trojnásobnú hrozbu: má vyššiu popularitu, vládne v čase stabilnej ekonomiky a má za sebou zjednotenú stranu.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Demokratov stíha jedna zlá správa za druhou. V pondelok sfušovalo vedenie strany v Iowe sčítanie výsledkov prvých primárok spôsobom, ktorý strane len pridal na zlej nálade. V utorok ráno sa demokrati dozvedeli, že prezidenta Donalda Trumpa oceňuje za vyše tri roky v úrade zatiaľ najviac ľudí: podľa agentúry Gallup je to 49 percent. A republikánska strana je populárnejšia, než bola kedykoľvek od roku 2005.

Je len náhoda, že nešťastie v Iowe prišlo tesne pred tým, ako agentúra zverejnila svoje čísla. Lenže ide o náhodu, ktorá je ďalším znamením, že Trump je na lepšej ceste obhájiť svoj post, než si doteraz demokrati mysleli.

Najlepšie od Clintona

Trump má za sebou jednotnú stranu. V posledných štyroch rokoch si rozbroje medzi republikánmi vyslúžili veľa novinárskej pozornosti. Zostane počas prezidentských volieb 2016 značná časť republikánskych voličov doma? Budú niektorí republikáni v kongrese hlasovať za impeachment a odstavenie prezidenta? Nie a nie. Ako prezident sa Trump pridŕžal tém, ktoré sú dôležité pre obrovské množstvo republikánskych voličov, zatiaľ čo demokrati sa posunuli ďalej doľava od hlavného prúdu svojich voličov.

Trump nečelí žiadnemu vážnemu republikánskemu vyzývateľovi. Od roku 1930 každý úradujúci prezident, ktorý neobhájil svoj úrad, najprv čelil vážnej hrozbe v straníckych primárkach. Pretože Trump vládol svojím osobitým spôsobom, žiadna hrozba sa nezhmotnila. Naopak, impeachment jeho základňu len posilnil.

Prezident sa môže pochváliť aj dobrými ekonomickými výsledkami. Demokratickí kandidáti strávili kampaň pred primárkami tým, že vec zahovárali, ale pravdou je, že ekonomika je v najlepšom stave od chvíle, čo sa v roku 1996 o znovuzvolenie usiloval Bill Clinton. Verejnosť je rada a v ekonomickej oblasti ho spravidla hodnotí lepšie, než je jeho celkové hodnotenie.

Väčšia základňa

Donald Trump sa zbavil rizika, ktorým by sa mohli stať ekonomické problémy v poslednom roku vlády.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie