Denník N

Nicholsonová: V Bruseli ma nik nenazýva Cigánkou, nenadávajú mi tam do hlúpych maturantiek

Lucia Nicholsonová. Foto N - Vladimír Šimíček
Lucia Nicholsonová. Foto N – Vladimír Šimíček

Za to, že nevznikla veľká predvolebná koalícia, môže podľa Nicholsonovej Andrej Kiska. Matovič po voľbách nebude mať také podmienky, ktoré ohlasuje teraz. Kollár je pre ňu vo vláde väčší problém.

Podpredsedníčka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová na jeseň minulého roka prerušila svoje členstvo v strane. Potom, ako sa jej zastal Richard Sulík, a potom, čo Ľubomír Galko zo strany odišiel, stojí Nicholsonová pri Sulíkovi ako dvojka kandidátky.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • ako sa cítila v slovenskom parlamente,
  • ako vníma Zuzanu Čaputovú,
  • kedy by sa vrátila z Bruselu na Slovensko,
  • ako hodnotí, že Sulík chodí do diskusií s Marianom Kotlebom,
  • prečo SaS hrozí vypadnutie z parlamentu.

Po poslednej schôdzi parlamentu ste zdieľali video, kde Andrej Danko kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. Opoziční politici ho obvinili, že bol opitý. Čo ste si hovorili, keď ste to video videli?

Povedala som si, že som rada, že tam ako podpredsedníčka parlamentu nesedím. Užila som si ho takéhoto až-až. Bola som rada, že nás delia nejaké krajiny a že som v kultúrnejšom prostredí.

Aký je Andrej Danko človek?

Od prvého dňa, keď si sadol na stoličku predsedu parlamentu a začal hovoriť, ako vnesie do parlamentu slušnosť, mal dve tváre. Bolo to tak priezračne jasné, že nie je ten, do ktorého by sme mali vkladať nádeje. Videla som jeho druhú tvár od začiatku, lebo som sa zúčastňovala poslaneckých grémií, kde neboli kamery.

Ako sa tam správal?

Dorazil ma koncom augusta, keď som musela ako tehotná prísť z Talianska a on mi na grémiu povedal, že ak bezprostredne po pôrode nenastúpim do práce, dá ma odvolať. Zastal sa ma vtedy Richard Vašečka. Neboli tam kamery, nemala som to nahraté, tak som to nemala ako dokázať. Chýba mu slušnosť a vôbec nie je džentlmen. Vo svojej prapodstate je veľmi vulgárny a hrubý človek.

Myslíte si, že sa k vám tak správal, lebo ste žena?

Áno. Mám pocit, že Andrej Danko je ten chlap, ktorý má v hlave zažité stereotypy. Pre neho žena musí byť krásna, mladá a musí reprezentovať. To je všetko, čo musí. Ostatné môže, ale len vtedy, ak chlap ako Andrej Danko povie, že môže. Bol veľmi prekvapený, že som mala názor, že som ho šírila, a stále mi dával najavo, že je môj nadriadený.

Mal pocit, že budem hovoriť a myslieť len vtedy, keď mi dá povolenie. Do takejto škatuľky sa ma celý čas snažil vtesnať. Preto sme mali také napäté vzťahy, lebo on neuznáva, že môže existovať žena, ktorá je od neho nezávislá.

Ale má dve ministerky z troch rezortov.

Chcela by som vedieť, akú voľnosť ministerky majú a koľko si môžu dovoliť myslieť a konať bez odobrenia od Andreja Danka.

Na poslednej schôdzi sa veľa diskutovalo, či bol Andrej Danko opitý. Zažili ste, že by bol niekedy v parlamente pod vplyvom alkoholu? Pije sa v parlamente veľa?

Neviem to dokázať, preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

SaS

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie