Denník N

Urobili výstavu o vzdelávaní: V škole sa neučíme iba čítať a počítať, ale aj byť človekom a občanom

Výstava Skryté kurikulum potrvá do konca februára v bratislavskom Tranzite. Foto - Adam Šakový
Výstava Skryté kurikulum potrvá do konca februára v bratislavskom Tranzite. Foto – Adam Šakový

Keď nová výrobná technológia nefunguje správne, vymení sa, ale naše školy stoja na princípoch od čias Márie Terézie, nefungujú a zmena akoby nebola možná, hovoria kurátorky výstavy Skryté kurikulum.

Jens má osem rokov a nie je ako iní chlapci a dievčatá v triede. Umelkyňa Ane Hjort Guttu z Nórska si ho všimla na jednej z akcií v škole, kam chodí aj jej dcéra. Ihneď rozpoznala, že je niečím výnimočný.

Ktosi by ho možno na prvý pohľad nazval malým rebelom alebo nespratným chlapcom, ktorý má na všetko vlastnú hlavu a názor.

Ale počkať, čo je na tom vlastne zlé?

Kurátorka Eliška Mazalanová a umelkyňa Jana Kapelová sa už dlhšiu dobu zaujímajú o to, ako funguje výchovný a vzdelávací systém na Slovensku. V bratislavskom Tranzite preto spolu s Judit Angel pripravili výstavu Skryté kurikulum. Je priestorom na diskusie, workshopy, no vybranými dielami je najmä kritickou reflexiou toho, že ak je školský systém nefunkčný, tak to má oveľa väčšie dôsledky na náš život než to, či si dokážeme v obchode zrátať 2 + 2.

Pohľad do výstavy Skryté kurikulum. Foto – Adam Šakový

Koláže Evy Koťátkovej zo série Odúčanie inštinktu, 2013. Foto – Adam Šakový

Kurátorky výstavy (zľava) Eliška Mazalanová, Jana Kapelová a Judit Angel, šéfka Tranzitu a supervízorka projektu. Foto – Adam Šakový

Funguje, nefunguje? Nevadí

Nórska umelkyňa Ane Hjort Guttu prostredníctvom polhodinového filmu sleduje malého Jensa v škole aj mimo nej.

Jens je dieťa, no s nevídanou presnosťou dokáže pomenovať, v ktorých momentoch jeho škola zlyháva. Je rozhorčený, keď ich učiteľ zoberie do lesa, kde sa majú učiť priestorovej orientácii, no všetci len poslušne kráčajú za ním bez toho, aby sa pozerali do mapy, sledovali kompas alebo pozornejšie vnímali okolie.

A to sme v Nórsku. Teraz sa môžeme vrátiť späť na Slovensko.

Pôvodný zámer Elišky Mazalanovej a Jany Kapelovej bol urobiť pozitívnu výstavu. Chceli nájsť diela,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie