Denník N

Kočner ako Wagner, Fico ako Bobo. V kinách je film Sviňa a nie je to najhoršie

Jozef Vajda vo filme Sviňa. Foto - Łukasz Wojciechowski
Jozef Vajda vo filme Sviňa. Foto – Łukasz Wojciechowski

Sviňa je zatiaľ najvydarenejší z domácich politických trilerov.

„Ave ty, ave ja!“ šepkajú si do ucha pri milostnej predohre vulgárny bruchatý mafián Wagner (uhádnete kto?) a jedna z jeho mileniek, ktorá je riaditeľkou resocializačneho zariadenia Solis (narážka na Čistý deň) a zároveň v sebe má niečo z čŕt Aleny Zsuzsovej.

Politická realita na Slovensku pripomína nešikovne napísanú gangsterku či triler, no omnoho šikovnejšie napísané nie sú ani hrané filmy od slovenských filmárov. Roky boli opatrne apolitické, ale potom vražda dvoch mladých ľudí spôsobila, že tvorcovia precitli a snažia sa dobiehať, čo zmeškali. Zatiaľ pritom vždy vo svojom dobiehaní reality zlyhali.

Slizký biskup

V domotanej snímke Casino.sk akože Ján Kuciak s obrovským teleobjektívom na krku paparazzuje štátnych úradníkov, lebo takto podľa tvorcov vyzerá investigatívny novinár.

Omnoho lepšie nedopadla ani kriminálka Za sklom, ktorej scenáristi pochopili výzvu vyjadriť sa k politike spôsobom, že najlepšie urobia, keď svoj seriál poskladajú z doslovných narážok na politický folklór a svoj pocit znechutenia podčiarknu tým, že nechajú politikov s mafiánmi vyčíňať na drogovom večierku.

Film Sviňa tiež pred premiérou nevyzeral, že bude mať pridanú hodnotu. Vedeli sme, že vznikal expresne rýchlo. Videli sme trailer s vulgárne sa rozdrapujúcim Jozefom Vajdom.

Ešte si pamätáme, ako vyzeral predchádzajúci film od režisérky Mariany Čengel-Solčanskej Únos, ktorý ako prvý film o mečiarizme priniesol v tom čase potrebnú spoločenskú katarziu, to isté sa však už nedalo povedať o katarzii žánrovej a umeleckej.

Oprávnenou preto bola obava, že Sviňa bude predvolebnou agitkou, ktorá bude tlačiť na pílu a vyvolávať znechutenie z politikov-úchylákov šnupajúcich kilogramy kokaínu z holých zadkov nedospelých tínedžeriek pri úchylnom sexe.

V skutočnosti to nakoniec nie je také zlé.

Kočnerovo laškovanie na gauči si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Marian Kočner

Kultúra

Teraz najčítanejšie