Denník N

Vydali sme magazín o voľbách 1990 – 2020 aj s hrou Vyhraj voľby a môžeš všetko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Magazín Voľby 1990 – 2020 posielame vďaka 335 darcom na 450 škôl viac ako 16-tisíc stredoškolákom. Jeho súčasťou je aj stolová hra o slovenskej politike. Magazín kúpite v stánkoch od pondelka 10. februára.

Moje prvé voľby boli tie v roku 1994. Vyhral Vladimír Mečiar. Volilo ho viac ako 40 percent ľudí. Predtým ani potom nemal viac hlasov.

Boli to voľby, ktoré umožnili najodpornejšie veci mečiarizmu: Lexova SIS uniesla syna prezidenta Kováča a zabili Roberta Remiáša.

Pred voľbami, čo nás teraz čakajú, by celkom mohlo pomôcť, ak by ľudia a špeciálne študenti, ktorých čakajú ich prvé voľby, vedeli, čo všetko sa môže stať.

Preto sme dali dokopy časopis o všetkých doterajších slobodných voľbách, teda tých od roku 1989. Vďaka ľuďom, ktorí vznik tohto časopisu podporili, sme ho mohli poslať na stovky škôl po celom Slovensku.

Nájdete v ňom deväť príbehov (voľby, ktoré nás čakajú, sú desiate). Nielen víťazov a porazených, ale aj zápletky, ku ktorým sa dodnes vraciame. Situácie, ktoré zmenili politiku, a pred každými voľbami sa trasieme, že by sa mohli zopakovať, alebo, naopak, dúfame, že by sa tak konečne mohlo stať znovu.

V roku 1992 prepadlo veľmi veľa hlasov, lebo demokratické strany sa nevedeli dohodnúť a tesne sa nedostali do parlamentu. Tento rok to hrozí opäť.

V roku 1998 a potom aj v roku 2002 a 2010 nezostavoval po voľbách vládu líder víťaznej strany. Boli to tri zázraky, ktoré ukončili Mečiarovu a potom prerušili Ficovu éru. Bolo by načase, aby to nebola iba Radičovej prestávka, ale naozajstný koniec celého Ficovho obdobia.

Vo voľbách ide o veľa a je dobré, ak sa môžeme rozhodovať na základe kvalitných informácií, ale dá sa to aj zábavnou formou. Preto sme okrem textov o voľbách pripravili aj spoločenskú hru Vyhraj voľby a môžeš všetko.

Čítajte a hrajte, aby sme vo voľbách neprehrali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie