Denník N

Súd už priznal, že zvažuje pre Kočnera doživotie, inak by nevolal psychológa

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Senát v kauze vraždy bude musieť vyriešiť aj otázku súhrnného trestu. Threema je definitívne legálny dôkaz. Pojednávanie bude pokračovať 18. marca.

Senát to nevyslovil priamo, ale ten signál je zúčastneným stranám jasný. Marianovi Kočnerovi hrozí za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej verdikt vinný a trest doživotie. Ak by nad tým senát neuvažoval, nepotreboval by Kočnerov posudok z odvetvia psychológie a psychiatrie.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová vo štvrtok večer povedala, že tento posudok je nevyhnutný pri úvahách súdu o výške trestu. Kočner sa v prípravnom konaní takémuto znaleckému dokazovaniu odmietol podrobiť, lebo považoval znalca Antona Heretika za zaujatého. Kočner tvrdil, že je kamarát Petra Tótha.

„Súd vykonáva dôkazy nielen k otázke viny, ale aj k otázke trestu a pre samotné konanie považuje za potrebné vykonať nové znalecké dokazovanie z odvetvia psychológia a psychiatrie,“ povedala Sabová. Kočnera sa opýtala, či je ochotný podrobiť sa takému skúmaniu ambulantne. Ak by odmietol, súd by nariadil jeho skúmanie v nemocnici pre väzňov. Sudkyňa sa tiež pýtala, ktorých znalcov ešte považuje za zaujatých voči nemu.

Kočnerov advokát Marek Para povedal, že v piatok je ochotný súdu dať meno znalca psychiatra aj psychológa, ktorý by mohol Kočnera vyšetriť. Para nepochopil, alebo to len hral, že nie on si bude vyberať znalca: určí ho súd.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie