Denník N

Čo majú bazénové žľaby so svetovými rekordmi a ako to súvisí s Kipchogem

Eliud Kipchoge a Geoffrey Kamworor – svetoví rekordéri v maratóne a polmaratóne. Foto – Nike
Eliud Kipchoge a Geoffrey Kamworor – svetoví rekordéri v maratóne a polmaratóne. Foto – Nike

Vypočítali, ako by dopadol súboj Jesseho Owensa a Usaina Bolta, keby mali rovnaké podmienky.

Čo vám ako prvé napadne, keď sa dozviete o ďalšom prekonaní svetového rekordu v nejakej športovej disciplíne?

Zrejme rozmýšľate nad tým, aký má rekordér efektívny tréning, stravu vypočítanú na gram presne a ako dôkladne regeneruje. Cynik sa zamyslí, aký dobrý doping športovec berie.

Je neodškriepiteľné, že všetky tieto faktory majú veľký vplyv na výkony športovcov, no platí, že len do momentu, kým sa porovnávajú so svojimi súčasníkmi.

Minulý rok sa na trhu objavili nové tenisky od spoločnosti Nike, ktoré mal obuté Keňan Geoffrey Kamworor pri prekonaní polmaratónskeho rekordu, Kenenisa Bekele v nich za maratónskym svetovým rekordom zaostal o dve sekundy a Eliud Kipchoge v ďalšom modeli od tejto firmy zabehol maratón pod dve hodiny v neoficiálnom svetovom rekorde.

Táto technologická novinka potvrdzuje, že na svetové rekordy do veľkej miery vplýva nielen trénovanosť športovcov, ale aj prostredie a prostriedky, ktorými športujú.

Žľab jedným z bodov zlomu

„Naozaj sú športovci čoraz rýchlejší, lepší a silnejší?“ položil si v roku 2014 otázku David Epstein v TEDTalkovej prednáške, ktorá má dnes milióny zhliadnutí. Epstein je americký novinár, ktorý píše pre ProPublica a napríklad aj pre Sports Illustrated. V roku 2013 vydal knihu Športový gén, ktorá sa stala bestsellerom, a preložili ju aj do slovenčiny.

Keby prednášal o šesť rokov neskôr, perfektne by mu do konceptu zapasovala súčasná revolúcia bežeckých tenisiek. Odborníci potvrdzujú, že prvý model Vaporfly zlepšuje výkonnosť o štyri percentá, najnovší dokonca o osem percent.

Epstein v prednáške ponúkol viacero demonštrácií vplyvu technológií na svetové rekordy. Azda najlepšie to vidno pri plávaní a disciplíne voľný štýl na sto metrov.

Krivka ide počas posledných dekád postupne dole, no nachádza sa na nej viacero bodov zlomu. Prvý je v roku 1956, keď plavci prišli na to, že pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie