Denník N

Briti ukázali, ako na Kočnera. Ak manželka bankára nevysvetlí luxusný život v Londýne, príde o majetok

Zamira Hadžijeva pristupovala k luxusnému londýnskemu obchodu Harrods ako k svojmu každodennému supermarketu. Ilustračné foto - TASR/AP
Zamira Hadžijeva pristupovala k luxusnému londýnskemu obchodu Harrods ako k svojmu každodennému supermarketu. Ilustračné foto – TASR/AP

Protikorupčné „McMafia zákony“ v Británii začínajú fungovať – sú zamerané na tých, ktorí nevedia vysvetliť pôvod svojho bohatstva.

Protikorupčné zákony, ktorým britské médiá dali prívlastok McMafia podľa seriálu BBC o medzinárodnej mafii, začínajú fungovať. Sú cielené na mafiánov alebo oligarchov a iné politicky exponované osoby, ktorých obrovský majetok pravdepodobne pochádza z organizovaného zločinu alebo korupcie.

Niečo ako slovenský pokus so zákonom o preukazovaní majetku – až na to, že v Británii, na rozdiel od Slovenska, začína efektívne fungovať.

Diamant za milión libier a desiatky kreditiek

Presvedčila sa o tom manželka azerbajdžanského bankára Zamira Hadžijeva, ktorá sa v Londýne snaží vyhnúť vyhosteniu do svojej vlasti a zhabaniu majetku, pretože nedokáže vysvetliť, odkiaľ mala peniaze na svoj luxusný život a nákupy.

Tento týžden prehrala odvolací súd a ak sa jej nepodarí dôveryhodne vysvetliť zdroj svojho majetku, britská Národná kriminálna agentúra jej ho bude môcť skonfiškovať.

Pred dvomi rokmi vzbudila Hadžijeva pozornosť domácich aj svetových médií, keď sa ukázalo, že v luxusnom obchodnom dome Harrods v Londýne minula za desať rokov na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie