Denník N

Musel podpísať, že šíri fámy. Zomrel doktor, ktorý medzi prvými varoval pred koronavírusom

Je to hrdina, ktorý povedal pravdu, napísali o doktorovi Li Wen-liangovi. Číňania smútia a hnevajú sa na režim, ktorý začiatok epidémie nezvládol. 

V pondelok 30. decembra napísal doktor Li Wen-liang svojim bývalým spolužiakom z medicíny o tajomnej chorobe, ktorú zistili v jeho nemocnici v meste Wu-chan. Povedal, že týmto vírusom, ktorý sa podobá na SARS, sa nakazilo už sedem ľudí a uverejnil aj CT sken pľúc jedného z pacientov.

„To je desivé,“ odpovedal jeden spolužiak. Obavy 34-ročného očného lekára sa vďaka tomu šírili ďalej.

Ešte v tú noc si ho zavolalo vedenie nemocnice a pýtali sa ho, prečo zverejnil túto informáciu. V tom čase bol stále otvorený miestny trh, kde zrejme choroba preskočila zo zvierat na ľudí, rovnako nemala žiadnu správu ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Doktor Li Wen-liang (1986 – 2020). Foto – TASR/AP

Vynútené priznanie

O tri dni neskôr si doktora Li Wen-lianga predvolala miestna polícia. Pýtala sa ho, prečo šíri fámy a prinútila ho podpísať dokument, ktorým uznal, že nepravdivými tvrdeniami „vážne narušil spoločenský poriadok“. Nebol jediný, polícia takto vyšetrovala najmenej sedem ďalších zdravotníkov, ktorí podľa nej šírili dezinformácie o záhadnej chorobe.

O pár dní sa Li Wen-liang vrátil do nemocnice. Krátko nato liečil jednu ženu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie