Denník N

Čaputová je suverénne najdôveryhodnejšou političkou, straníckym lídrom kampaň nepomáha

V texte nájdete aj podrobné dáta a grafy: Ako sa vyvíjala dôvera politikov? Koľko voličov Smeru dôveruje prezidentke? Komu všetkému dôverujú voliči ĽSNS a ostatných strán?

Zďaleka najpopulárnejšou političkou na Slovensku je prezidentka Zuzana Čaputová. Od nástupu do funkcie v júni 2019 navyše dôvera v prezidentku priebežne rastie. V januári 2020 jej dôverovalo už 58 percent ľudí (vlani v septembri to bolo 56 percent, v júni 49 percent voličov).

Prezidentka je jedinou političkou, ktorej viac ľudí verí ako neverí. Prezidentka je nedôveryhodnou pre 39 percent ľudí, prvý raz toto číslo kleslo pod 40 percent.

Ukázal to prieskum agentúry Focus pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza. Agentúra sa na dôveryhodnosť vybraných najvyšších ústavných činiteľov a straníckych lídrov pýtala vzorky 1013 respondentov medzi 15. a 22. januárom.

Ľudia sa v prieskume vyjadrovali ku konkrétnym 16 politikom, ktorých mená im anketári prečítali. Pri každom mali označiť, či im dôverujú, nedôverujú alebo nevedia odpovedať.

Pellegrini je druhý, ale klesá

Na druhom mieste v rebríčku dôveryhodnosti politikov je premiér Peter Pellegrini (Smer). Aj keď si udržuje odstup od zvyšku straníckych lídrov, jeho popularita postupne klesá. Ešte vlani v júni mu dôverovalo viac ľudí ako Zuzane Čaputovej, teda 52 percent voličov (nedôverovalo 45 percent).

Odvtedy pôvodne vysoká popularita predsedu vlády postupne upadá. V januári mu verilo 39 percent voličov, nedôverovalo už takmer 60 percent (ešte vlani v septembri bol tento pomer 46 ku 51 v prospech tých, ktorí Pellegrinimu nedôverovali).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie