Denník N

Vyliečili pacienta s koronavírusom. Liek českého vedca otestujú priamo vo Wu-chane

Český vedec Tomáš Cihlář pracuje pre americkú farmaceutickú firmu Gilead Sciences. Foto – archív T. C.
Český vedec Tomáš Cihlář pracuje pre americkú farmaceutickú firmu Gilead Sciences. Foto – archív T. C.

Kalifornská farmaceutická firma Gilead Sciences poskytne pacientom liek proti koronavírusu. Za jeho vývojom stojí vedec českého pôvodu Tomáš Cihlář. Pre český Deník N opisuje, ako budú klinické skúšky prebiehať.

Prvá obeť sa novým koronavírusom nakazila ešte vlani v decembri, zrejme na trhu s čerstvým mäsom v čínskom Wu-chane. Odvtedy sa už vírus potvrdil u najmenej 20-tisíc ľudí z 27 krajín a vyžiadal si viac než päťsto životov.

Postupujúca epidémia rozhýbala aj farmaceutické spoločnosti. Do pretekov o najúčinnejší liek sa zapojila aj jedna z tých najväčších: americká Gilead Sciences, ktorá vyrába lieky proti HIV alebo žltačke založené na objavoch českého vedca Antonína Holého.

Aktívny proti rôznym vírusom

Práve chémia inšpirovaná jeho výskumami dala základ lieku, za ktorým stojí ďalší Čech – Tomáš Cihlář.

Päťdesiatdvaročný virológ začal svoju vedeckú dráhu v dejvickom Ústave organickej chémie a biochémie, odkiaľ ho už v roku 1994 vyslal na stáž do kalifornského sídla Gilead Sciences práve Antonín Holý.

Dnes český vedec zastáva vo farmaceutickom gigante post viceprezidenta pre virológiu. So svojím asi 70-členným tímom v Kalifornii vyvinul látku, ktorá môže zachrániť životy ľuďom nakazeným koronavírusom. Vedci ju teraz podajú pacientom z Wu-chanu – štúdia sa má rozbehnúť v najbližších dňoch.

Nejde však o žiaden „nový“ liek, ktorý by výskumníci práve vytiahli z laboratórií. Chorí dostanú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie