Denník N

Nudíte sa? Kúpte si dobrý foťák a choďte do Sýrie, zábava je istá

Foto - Film Europe
Foto – Film Europe

Upozornenie: Článok obsahuje filmové spoilery

Vojnoví fotografi vymierajú. Časť z nich doslovne, väčšina obrazne povedané. Oceňovaný dánsky film Vidíš mesiac, Daniel (2019) je toho peknou ukážkou. Hrôza na diváka dýcha nielen z krutosti 398 dní vo väzeniach Islamského štátu, ale nemenej z naivity mladého muža a jeho najbližšieho okolia. Ten sa stal v expresnom tempe vojnovým fotografom. Presnejšie, skôr než sa ním mohol a stihol stať, uniesli ho a mučili džihádisti.

Zajtra letíš so mnou do Mogadiša

Hlavná postava, Daniel Rye (mimochodom, ide o inšpiráciu skutočným príbehom) je mladý, sympatický športovec. Gymnasta, ktorý sa v roku 2013 zraní a na vrcholovú kariéru môže zabudnúť. Keď potom leží s priateľkou v posteli a uvažujú, čo s načatým životom, ako zahnať hroziacu nudu, nenapadne mu nič lepšie, ako si kúpiť dobrý foťák s tým, že pôjde do konfliktných zón sveta. Veď čo, zábava. Daniela pritom nelákajú prvé línie, ale bežný život civilistov v časoch vojny. To ešte netuší, že vojna je v krajinách ako Sýria všade.

Pre človeka, ktorý má s krízovými zónami skúsenosti, je šokujúci už úvod filmu. Daniel prichádza do ateliéru skúseného dánskeho vojnového fotografa. Ten jednou rukou drží počas rozhovoru s kýmsi mobil, druhou si mierne otrávene prezerá portfólio adepta na prácu jeho asistenta. Povie iba jednu vetu: „Portréty dievčat nestoja za nič, momentky z ulice sú celkom fajn, priprav sa, zajtra letíme do Somálska.“

Strih. Natešený Daniel sa vo vidine adrenalínových zážitkov natriasa v malom vojenskom lietadle. Mogadišo je pre neho celkom nový svet. Ozbrojenci, terénne Toyoty a nevyslovená otázka, kto sú tí dobrí a kto tí zlí. Iniciačný zážitok. Príliš povrchný, aby ste mu uverili.

Strih. Rodina v pokojnom dánskom mestečku večeria. Daniel medzi dvomi sústami nadhodí rodičom a sestrám, že by chcel ísť fotiť do Sýrie. Bežný život, nie Aleppo, dodá, keď rodičia jemne (ale ozaj iba jemne) poznamenajú, že je to tam nebezpečné. Veď vojna.

Ďalšia šokujúca vec – blízki ho všemožne neodhovárajú. Otec, profesiou vodič kamióna, dokonca so synom zjedná cenu za ojazdené auto, ktoré od neho odkúpi. Daniel tak získa potrebné peniaze na „trip“ do Sýrie. Asi 15-tisíc eur. Nie je jasné, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie