Denník N

Prieskum AKO: Matovič je druhý, preskočil Kotlebu, Kisku aj Trubana a má vyše 13 percent

Jedno z posledných meraní pred moratóriom na predvolebné prieskumy: voľby by vyhral Smer pred hnutím OĽaNO.

Tri týždne pred parlamentnými voľbami je novým lídrom opozície hnutie OĽaNO Igora Matoviča. Volilo by ho 13,5 percenta voličov a v parlamentných voľbách by skončilo na druhom mieste.

Ukázal to prieskum agentúry AKO pre TA3, ktorý televízia zverejnila v piatok večer v relácii Téma dňa. Agentúra prieskum realizovala medzi 3. a 6. februárom na vzorke 1000 respondentov.

Prieskum potvrdil trend, ktorý vidno už dlhšie. Aj dáta agentúry Focus z konca januára ukázali, že OĽaNO v poslednom čase rastie. Vo Focuse malo podporu 9 percent, no s prihliadnutím k štatistickej odchýlke sa horná hranica podpory šplhala k jedenástim percentám.

OĽaNO teda v tejto fáze kampane dobehlo a predbehlo nové opozičné formácie, stranu Za ľudí Andreja Kisku a koalíciu PS/Spolu.

Smer stále vedie

Podľa najnovšieho merania agentúry AKO by voľby stále vyhral vládny Smer, ktorý by volilo vyše 17 percent ľudí.

Na treťom mieste za hnutím OĽaNO je Kotlebova ĽSNS s podporou takmer 12 percent voličov, nasleduje strana Za ľudí, ktorú by volilo 9,5 percenta voličov, a koalícia PS/Spolu s podporou necelých 9 percent voličov.

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára, SaS Richarda Sulíka, KDH Alojza Hlinu a Slovenská národná strana Andreja Danka.

Prieskum AKO je jedným z posledných meraní pred moratóriom na predvolebné prieskumy, ktoré podľa zákona začína dva týždne pred voľbami, teda 15. februára.

Vývoj voličských preferencií OĽaNO

Opozícia má šancu na vládu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Smer

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie