Denník N

7 dobrých správ: V obálke našiel peniaze. Vrátil ich a nálezné venuje chorým deťom

Obchodník Nguyen Van Phú vo svojom obchode. Foto - Jana Ciglerová, Deník N
Obchodník Nguyen Van Phú vo svojom obchode. Foto – Jana Ciglerová, Deník N

V Česku skúšajú február bez alkoholu, v Banskej Štiavnici spúšťajú burzu šatstva a knižnicu vecí a v Krompachoch odškodnia ženu za nechcenú sterilizáciu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Z ulice do cirkusu

Valeria Urinova patrila do skupiny detí, ktoré flákali školu a s rodičmi si nerozumeli.

„Chodila som po garážach, potom som sa zoznámila s chlapcom, ktorý rád liezol na strechy. Tak som sa to od neho naučila,“ povedala v reportáži pre Českú televíziu. Pred siedmimi rokmi sa pridala k petrohradskému cirkusovému súboru Ups Ala a zostala tam doteraz.

Súbor založili pred 20 rokmi dobrovoľníci, ktorí tak pomáhajú deťom z rozvrátených rodín a z okraja spoločnosti. Jedinou podmienkou je, že musia pravidelne chodiť do školy.

Vďaka záľube, tréningom a tiež talentu môžu mladí vystupovať v Rusku aj v zahraničí. Po dovŕšení dospelosti sa môžu zamestnať v cirkuse ako tréneri alebo technici. Prácu tam našla aj Urinova, ktorá má na starosti osvetlenie.

Cirkus finančne nepodporuje štát ani mesto. Funguje vďaka darcom a sponzorom.

2. V Česku skúšajú február bez alkoholu

V Česku odštartovala kampaň Suchej únor (v preklade suchý február). Tá vyzýva ľudí, aby sa počas (najkratšieho) mesiaca vzdali alkoholu. Mnohí tak môžu zistiť, či majú s pitím problém.

„Jeden mesiac je tak akurát, aby si človek vyskúšal, ako na tom s alkoholom je a aby zistil, ako veľmi ho sprevádza životom,“ povedal pre Český rozhlas Josef Peter z Ligy otvorených mužov, ktorá kampaň Suchý február spustila už ôsmykrát.

„Počas jedného mesiaca môže zmeniť svoje konzumné návyky tak, aby v nasledujúcich obdobiach napríklad menej pil a bol si viac vedomý toho, akú veľkú súčasť jeho života tvorí alkohol.“

Vlaňajšieho Suchého februára sa podľa organizátorov zúčastnilo okolo šesť percent dospelých Čechov. Ako uvádza Český rozhlas, v Česku má problém s alkoholom viac ako milión ľudí.

Nadmerná konzumácia alkoholu pritom spôsobuje cirhózu pečene, alkoholovú demenciu či rednutie kostí, ale aj viacero nádorových ochorení.

3. Peniaze si nenechal

Vietnamský obchodník Nguyen Van Phú našiel vo svojom obchode v Pardubiciach obálku s peniazmi. 17-tisíc českých korún si však nenechal, odniesol ich na políciu a odmietol nálezné, na ktoré mal zo zákona nárok. Všimol si to český pivovar, ktorý mu za jeho gesto venoval pivo na rok zadarmo. Predavač s ním však naložil originálne. Pivo predáva u seba vo večierke za dobrovoľný príspevok. Jeden zákazník mu za dve pivá nechal dvetisíc českých korún. Výťažok z predaja venuje Nguyen Van Phú postihnutým deťom v Pardubiciach.

„Vraciam to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie