Denník N

Prostredník: Kuffovi nejde o ochranu náboženských slobôd, on náboženstvo zneužíva

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Progresívne Slovensko chce iba napraviť to, čo je akýsi historický dlh, teda práva menšín, aj LGBTI, tvrdí kandidát PS/Spolu, teológ Ondrej Prostredník.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo nie je paradox, že sa teológ hlási k liberálnym hodnotám
  • že biblické texty nie sú o homosexualite, ako ju chápeme dnes
  • čo si myslí o spore Mariána Kuffu s Michalom Havranom
  • prečo sa v niektorých veciach nestotožnil s iniciatívou Kresťania proti nenávisti

Progresívne Slovensko (PS) sa hlási k liberálnym hodnotám. Nie je paradox, že ste sa k nemu ako teológ pridali?

Nie. Dianie v tejto strane vnímam od jej začiatku. Už vtedy tam boli kolegovia teológovia, mne veľmi blízki. Miro Kocúr, ale aj niekoľko študentov z našej fakulty. Aj takí, ktorých som učil. Dôvod, pre ktorý sú mi hodnoty PS blízke, je práve v mojom teologickom presvedčení, ktoré sa odvíja od základného Ježišovho posolstva. A to je dôraz na dôstojnosť človeka, ktorá je daná teologickým konceptom Božieho obrazu v človeku.

V čom liberáli dôstojnosť človeka napĺňajú lepšie ako konzervatívci?

V tom, že sú veľmi citliví na rovnaké zaobchádzanie s každým jednotlivým človekom. Čiže aj s ľuďmi inej sexuálnej orientácie. Preto som aj vystúpil na Pride pochode. Ochrana akýchkoľvek menšín pred zatláčaním na okraj spoločnosti je pre mňa veľmi dôležitá teologická hodnota. A toto vidím ako silnú tému v PS.

Čo si myslíte o argumentoch konzervatívneho spektra, že práva takzvaných nových menšín ohrozujú podstatu cirkevnej vierouky?

Vnímam to v dvoch líniách. Jedna je sekulárna občianska spoločnosť. A tam ako kresťan musím jasne povedať, že nemôžem svoje teologické presvedčenie vnucovať iným, ktorí vedľa nás chcú žiť. Či už ako veriaci alebo neveriaci. Preto si myslím, že politická diskusia sa musí uberať skôr tým smerom, ako vytvoriť také podmienky v našej spoločnosti, ktoré rešpektujú práva a slobody ľudí inej sexuálnej orientácie. S tým sa ako teológ úplne stotožňujem.

A druhá línia?

To je otázka, do akej miery dokážem ako kresťan zosúladiť svoje ústretové postoje voči

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie