Denník N

Je Istanbulský dohovor protiústavný a prečo prezidentka nekoná? (otázky a odpovede)

Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, prezidentka Zuzana Čaputová a býalý predseda vlády Peter Pellegrini na púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne-Strážach. Foto - tasr
Bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, prezidentka Zuzana Čaputová a býalý predseda vlády Peter Pellegrini na púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne-Strážach. Foto – tasr

Aktualizované o 16:44. V pondelok sa pre Istanbulský dohovor stretli traja najvyšší ústavní činitelia. Výsledkom je, že sa na ničom nedohodli.

Premiér Pellegrini najskôr vyhlásil, že chce „raz a navždy vyriešiť“ debatu o dohovore, aby na tejto téme „neparazitovali niektoré politické strany, ktoré z nej chcú vymlátiť politický kapitál“. Vláda preto požiada prezidentku o splnomocnenie stiahnuť podpis spod Istanbulského dohovoru. Ak to Zuzana Čaputová neurobí, vláda nebude pokračovať v ratifikácii.

Prezidentka oznámila, že nepodnikne žiadne kroky, keďže parlament doteraz neprerokoval obsah Istanbulského dohovoru. „Nie je žiadny naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami,“ povedala po stretnutí s predsedom parlamentu Dankom a premiérom Pellegrinim.

„Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a Slovensku žiadny postih za to nehrozí,“ povedala. Čaputová navrhla Pellegrinimu, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd, ktorý rozhodne, či Istanbulský dohovor je alebo nie je protiústavný.

Predseda parlamentu Danko je presvedčený, že Národná rada dohovor jasne odmietla, a preto by prezidentka mala toto stanovisko tlmočiť Rade Európy aj Európskej únii.

Ako je to teda s Istanbulským dohovorom (Dohovorom Rady Európy o prevencii násilia na ženách a domáceho násilia a boja proti nemu)? Tu sú odpovede na najčastejšie otázky.

1. Prečo je dnes Istanbulský dohovor opäť témou?

Pretože sa končí volebné obdobie.

Na jednej strane chce časť politikov využiť Istanbulský dohovor ako tému svojej predvolebnej kampane.

Na druhej strane cítia nespravodlivosť, pretože v parlamente už dvakrát väčšina poslancov odmietla Istanbulský dohovor, no vláda ani prezidentka od dohovoru neodstúpili.

2. Istanbulský dohovor Slovensko podpísalo, ale neratifikovalo. Čo to znamená?

Istanbulský dohovor Slovensko podpísalo ešte v roku 2011.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Istanbulský dohovor

Peter Pellegrini

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie