Denník N

Petíciu proti poľovačkám na slony už podpísalo milión ľudí. V Botswane ich však mnohí nenávidia

Od roku 2012 si pripomíname medzinárodný deň slonov. Pripadá na 12. augusta. Foto - TASR/AP
Od roku 2012 si pripomíname medzinárodný deň slonov. Pripadá na 12. augusta. Foto – TASR/AP

V roku 1930 žilo v Afrike 10 miliónov slonov, dnes ich je asi 415-tisíc. V Botswane po piatich rokoch povolili ich lov.

Botswana má zhruba 2,3 milióna obyvateľov a podľa expertov asi 130-tisíc slonov, ktorých populácia sa za ostatných tridsať rokov zvýšila o viac než 60 percent (v 90. rokoch ich bolo asi 80-tisíc). V niektorých oblastiach, najmä na severe, ich je viac ako ľudí.

Viacerí odborníci tvrdia, že v krajine môže žiť až 160-tisíc jedincov, vláda dokonca hovorí o čísle 230-tisíc. Minulý rok v máji po piatich rokoch zrušila zákaz ich lovu, no ministerstvo životného prostredia sa zaviazalo, že bude prebiehať usporiadaným a etickým spôsobom.

Botswana tento piatok oznámila, že v roku 2020 zastrelia maximálne 272 slonov, a vydala prvých sedem povolení, ktoré išli do aukcie. Súčasťou každého je odstrelenie desiatich jedincov.

Hneď v prvý deň vydražili šesť povolení v prepočte za 2,14 milióna eur. Sezóna poľovačiek by sa mala začať v apríli.

Štyri pušky

Slony čoraz častejšie migrujú, za čo podľa odborníkov môže aj klimatická zmena. Pri tomto pohybe spôsobujú značné škody.

Botswanská vláda tvrdí, že sa premnožili a predstavujú ohrozenie pre človeka.

„Neznášam ich z dvoch dôvodov. Prišla som pre ne o muža a potom aj o všetku úrodu,“ povedala denníku Washington Post osemdesiatnička žijúca blízko národného parku Chobe na severe krajiny.

Zlé skúsenosti mal so slonmi aj David Sebudubudu z mesta Maun, ktorý prišiel za pár dní o dvoch synovcov. „Prvého sme ani nestihli dôstojne pochovať, pretože z ničoho nič slony zabili aj druhého. Ak by som mal peniaze, kúpil by som si štyri alebo päť pušiek, aby som ich zneškodnil. Nemôžete porovnávať slona s ľudským životom,“ citovala ho Al-Džazíra.

Podľa oddelenia pre národné parky zomrelo za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie