Denník N

Porazil všetkých, Jokera aj Tarantina. Aký film je oscarový Parazit a ako sa mohlo stať, že prekvapivo zvíťazil

Juhokórejský film Parazit zatienil všetkých oscarových favoritov. Foto - ASFK
Juhokórejský film Parazit zatienil všetkých oscarových favoritov. Foto – ASFK

Juhokórejský film zábavným spôsobom komentuje vzrastajúce nerovnosti v globálnom kapitalizme.

Ak ste si pred oscarovou nocou stavili peniaze na to, že zvíťazí Parazit, môžete pozvať svojich kamarátov, aj autora tohto článku, na pivo.

Čakalo sa, že o víťazstvo sa pobijú štyri celkom iné filmy, hlavnú cenu si však neodniesla vojnová dráma 1917, tarantinovka Vtedy v Hollywoode, gangsterka Irishman ani temný Joker. Vyhrala juhokórejská sociálna komédia.

Niežeby to vôbec nikto neočakával (víťaza uhádol web Indiewire) a niežeby si to ázijský film nezaslúžil.

Na Oscaroch bežne víťazia nenápadné čierne kone a takisto platí, že hollywoodska akadémia oceňuje snímky, ktoré majú spoločenské alebo politické posolstvo. Takéto posolstvo mali v posledných rokoch oscarové filmy 12 rokov otrokom, Moonlight, Tvar vody, Spotlight či Zelená kniha.

A má ho aj Parazit, ktorý hovorí o globálnej nerovnosti.

Bong Joon-Ho urobil výnimočnú vec. Nenakrútil jednu z množstva sociálnych drám o chudobných ľuďoch. Nenakrútil ani jednu z množstva komédií, ktoré slúžia divákom na únik pred realitou. Skombinoval oboje vo vtipnom filme, ktorý veľmi nevtieravo hovorí o nerovnosti v globálnom kapitalizme spôsobom, ktorý spája zábavu so sociálnou kritikou.

Rodina zo slumu sa votrie do domácnosti bohatých – a zvyšok by bolo škoda prezrádzať. Choďte sa na Parazita pozrieť do kina, hrajú ho už dlho a teraz určite premietania pridajú.

V USA je Parazit so sumou 33,2 milióna dolárov najlepšie zarábajúcim zahraničným filmom v dejinách a chodí naň veľa mladých ľudí z generácie Z. Ale aj tak prekvapuje víťazstvom na Oscaroch.

Zlaté sošky v Hollywoode udeľujú 92 rokov, toto je však prvýkrát, čo vyhral zahraničný film. Zahraničný film mal šance v minulosti 11-krát, k víťazstvu mal vlani blízko mexický film Roma. Napokon však nevyhral, za najlepšiu vyhlásili americkú snímku Zelená kniha.

Prečo sa to podarilo Parazitovi? Naozaj očaril oscarovú akadémiu ázijský film natoľko, že celkom zabudla na ostatných favoritov?

Veľmi pravdepodobne nie. Jednoduchá odpoveď na to, prečo Parazit zvíťazil, by sa dala zhrnúť do troch slov:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie