Denník N

Šéf Globsecu Vass a hudobník Valihora o novom centre: Aj v pláne Bratislavy sa hovorí, že nechce byť „partyslava“

Foto N - Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič
Foto N – Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič

Občianske združenie, za ktorým stojí mimovládna organizácia Globsec a umelci, požiadali ešte v januári o štátnu pomoc pre projekt Národné kultúrne a kongresové centrum. Minulý týždeň návrh na štátnu podporu projektu predložil do vlády úrad podpredsedu vlády Richarda Rašiho, ktorá môže dosiahnuť 60 miliónov eur. Vláda návrh v stredu schválila.

Hudobník Martin Valihora a šéf mimovládnej organizácie Globsec Róbert Vass v rozhovore argumentujú v prospech pomoci pre stavbu kultúrneho a kongresového centra. Vysvetľujú, prečo sa v tejto veci spojili, prečo založili občianske združenie, s kým každým o svojom zámere rokovali a prečo žiadosť o podporu predložili krátko pred voľbami a prečo nezverejnili celú štúdiu poradcov EY, na ktorú sa odvolávajú, a či od začiatku nepočítajú, že to bude na mieste terajšieho Istropolisu.

Prečo ste sa do toho pustili?

Valihora: Keď mám v Bratislave koncert, hrám v nedôstojných priestoroch, kde sa mi lepí podlaha na nohy a nie je tam klimatizácia. V Bratislave nemáme adekvátne platformy na prezentáciu kultúry. Trvá to 30 rokov, po zbúraní PKO je tu absolútna čierna diera. Ale problém je širší. Nemáme ani kongresové centrum, nemáme kultúrno-spoločenské centrum. Krajiny okolo nás ich majú niekoľko, my ani jedno. Doteraz nevznikla žiadna aktivita, ktorá by sa tým naozaj zaoberala. Ani v kultúrnej obci nevznikla žiadna entita, ktorá by si to osvojila a presadzovala to. Chýba nám jeden naozaj nadizajnovaný, podľa svetových parametrov a odborne vytvorený komplex, kde takéto niečo bude fungovať. To je dôvod,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie