Denník N

Prečo treba ísť voliť

nastavene na fb
nastavene na fb

Sme povinní pomôcť susedovi v núdzi.

Autor je etnológ

V takýchto časoch (predvolebné obdobie!) je v rôznych médiách vo zvyku opýtať sa predstaviteľov verejného života, ale aj menej známych tvárí, prípadne úplne neznámych osôb, prečo treba ísť voliť. Odpovede by mali byť nadstranícke, ale, samozrejme, dokonale to nikdy nevyjde.

Veď bezpartajná odpoveď by bola formulovaná asi takto: voľby patria k občianskym právam, ale aj občianskym povinnostiam, nesplnenie tejto povinnosti síce de jure neznamená aj automatické sankcionovanie (hoci život to neskoršie aj tak sankcionuje, ale to je už druhá vec). A takáto neutrálna, ale nepochybne adekvátna odpoveď sa dá štylisticky aj ďalej pekne rozvíjať, podrobnejšie formulovať, ale nič rozhodujúce sa k nej už v podstate nedá dodať.

Žijeme v takej dobe, keď, podľa môjho názoru, nestačí apelovať „len“ na občianske práva a povinnosti. Jednoducho sa nedá vyhnúť aj jasnejšiemu stanovisku.

Síce ma teraz nikto neoslovil, ale keby sa to predsa stalo, odpovedal by som asi nasledovne (zatiaľ len súkromne, pre svoj denník):

Áno, treba sa zúčastniť volieb do Národnej rady, a existuje na to viac argumentov. Teraz skúsim trochu podrobnejšie rozvinúť len jeden z nich. Konkrétne argument ľudskosti, kresťanstva alebo európanstva (nech sa páči podľa chuti, komu je ktorý výraz najsympatickejší).

V čase, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie