Denník N

Chorobu šíril na lyžovačke v Alpách – britský superprenášač nakazil koronavírusom jedenásť ľudí

Ilustračné. Foto – tasr
Ilustračné. Foto – tasr

Muž, ktorý ani nebol v Číne, si priniesol vírus zo Singapuru.

Na nový koronavírus je zatiaľ mimo Číny infikovaných len niečo vyše 200 ľudí. Do sveta sa však choroba môže šíriť rýchlejšie, ako sa zdalo. Naznačil to riaditeľ WHO, podľa ktorého môžeme vidieť „len vrchol ľadovca“.

Ako to môže prebiehať, ukazuje aj jeden aktuálny prípad takzvaného superprenášača, ktorý nakazil viacero osôb. Ide o muža z Británie, ktorý vírus priniesol zo Singapuru, infikoval ľudí na lyžovačke vo francúzskych Alpách a až po návrate domov do mesta Brighton and Hove zistil, že je nakazený.

Podľa Guardianu muž infikoval najmenej jedenásť ľudí z troch krajín. Úrady vo Francúzsku a Británii teraz skúmajú, s kým boli nakazení ľudia v kontakte.

Konferencia v luxusnom hoteli

Všetko to začalo na jednej konferencii britskej firmy Servomex v Singapure. Podľa denníka The Times sa jej zúčastnilo vyše 100 zamestnancov firmy, väčšina prišla zo zahraničia. Okrem prezentácií sa ľudia socializovali na večeri so švédskymi stolmi a pitím.

Medzi účastníkmi bola aj jedna osoba z čínskej provincie Wu-chan – epicentra epidémie nového koronavírusu. Konferencia sa uskutočnila 20. až 22. januára v luxusnom singapurskom hoteli Grand Hyatt krátko predtým, ako čínske úrady Wu-chan uzavreli.

Zamestnanci spoločnosti, ktorá sa zaoberá analýzou plynov, sa následne rozpŕchli domov. A aspoň niektorí z nich si odniesli so sebou aj nový koronavírus.

Lekári ho zistili u dvoch zamestnancov firmy v Južnej Kórei. Dostal ho jeden 27-ročný Singapurčan (ďalší štyria kolegovia majú symptómy) a tiež jeden 41-ročný muž v Malajzii, ktorý ním nakazil svoju sestru.

Medzi účastníkmi konferencie bol aj päťdesiatnik z britského mesta Brighton and Hove. Na ceste zo Singapuru

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie