Denník N

Začína sa kolotoč televíznych debát, po 20 rokoch im nebude dominovať Fico

Predvolebná debata RTVS v roku 2016. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predvolebná debata RTVS v roku 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dokážu predvolebné televízne debaty na poslednú chvíľu ovplyvniť voličov? Slovenskí politológovia to skúsili otestovať experimentom.

Posledná televízna debata pred parlamentnými voľbami v roku 2016 bola mimoriadne ostrá – a terčom bol najmä vtedajší premiér Robert Fico. Debata sa uskutočnila na RTVS, ktorá ju zorganizovala v reštaurácii Ufo nad Mostom SNP s výhľadom na Bratislavu.

Medzi lídrami piatich preferenčne najsilnejších strán boli okrem Fica aj predseda Siete Radoslav Procházka, Igor Matovič z OĽaNO, Béla Bugár z Mosta-Híd a Andrej Danko z SNS. Vtedy ešte mohol málokto tušiť, že v štúdiu sedia hneď štyria politici, ktorí po voľbách zostavia vládu.

Budúcu opozíciu tak fakticky zastupoval len Igor Matovič, no s kritikou Fica sa mu v tejto debate vyrovnal Procházka.

Kým Matovič povedal, že s Ficom nepôjde ani len rokovať o budúcej vláde, „lebo s teroristami a zlodejmi sa nevyjednáva“, budúci koaličný partner Smeru Procházka dával Ficovi za vinu stav slovenského zdravotníctva, „na ktorý začínajú ľudia doplácať svojimi životmi“.

Tento rok bude predvolebných televíznych debát viac ako pred štyrmi rokmi, do vysielania ich zaradila aj televízia Joj, ktorá pred štyrmi rokmi diskusie nerobila. Maratón debát sa začína už dnes a otázka je, ako vlastne televízne debaty ovplyvňujú voľby.

Zo zákulisia predvolebnej debaty Denníka N. Foto N – Vladimír Šimíček

Po prvý raz (takmer) bez Fica

Televízne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie