Denník N

OĽaNO už má program: 11 otázok je len začiatok, chcú viac priamej demokracie

Igor Matovič a Ján Budaj. Foto - TASR
Igor Matovič a Ján Budaj. Foto – TASR

11 otázok je len prvý krok, hovorí Matovič. OĽaNO predstavilo program – chcelo by zaviesť 25-percentnú hranicu, pri ktorej by bolo platné referendum.

OĽaNO je známe tým, že robí veci na poslednú chvíľu – bolo to tak v roku 2016 aj tento rok – volebný program predstavovalo hnutie tri týždne pred voľbami ako posledné z parlamentných strán.

Tento rok hnutie predvolebnú kampaň zdramatizovalo tým, že v sobotu spustili internetovú anketu, v ktorej môžu ľudia hlasovať o 11 otázkach, ktoré chce OĽaNO presadiť do programového vyhlásenia vlády – bude to podmienka hnutia pre vstup do koalície. Podľa posledných prieskumov sú to podmienky najsilnejšej opozičnej strany.

V ankete zatiaľ za tri dni hlasovalo takmer 44-tisíc ľudí. „Ľudia musia napísať aj svoju e-mailovú adresu, aj telefónne číslo. Napriek tomu hlasujú, pretože chcú mať podiel na tvorbe vládneho programu,“ hovoril nadšene líder hnutia Igor Matovič. Rozruch, ktorý spustil okolo hlasovania, sa ukazuje ako marketing pre program celej strany.

„Ľudia hovoria o našich bodoch, nepočujem diskusiu o programoch iných strán,“ povedal pri predstavovaní volebného programu OĽaNO.

Program má okolo 900 riešení, podľa Matoviča na ňom pracovalo asi 200 ľudí. Priority? Boj proti korupcii, zdravotníctvo a školstvo. Na záver vystúpila s emotívnym prejavom Anna Remiášová, ktorá kandiduje z deviateho miesta. „Som rada, že pán Matovič prišiel s pokračovaním mojej myšlienky, ktorú prezentujem vyše 20 rokov – dáva priestor ľuďom, aby verejne hlasovali za svoje práva.“

Operácia nádorov aj bezplatné objednanie

Opozičné strany Igorovi Matovičovi vyčítajú, že internetové hlasovanie o 11 bodoch je populistické a zjednodušené. SaS aj PS/Spolu odkazovali, že oni ponúkajú prepracované programy, ktorými chcú zlepšiť život na Slovensku.

„Ste za to, aby Igor Matovič vyvolal predčasné voľby, ak nepresadí niektorý z bodov svojej ankety?⁣“ spýtal sa krátko po predstavení programu OĽaNO líder koalície PS/Spolu Michal Truban.

„Je to úplná hlúposť a nemá žiadne, ani medicínske opodstatnenie,“ kritizovala zasa Andrea Letanovská zo strany Za ľudí požiadavku OĽaNO, aby bol pacient s nádorom operovaný do dvoch týždňov, odkedy to určí lekár. Jej predseda Andrej Kiska upozorňoval, že sa teraz treba sústreďovať na porážku Smeru a kotlebovcov.

Má teda 11 otázok oporu aj v programe OĽaNO?

Zo zdravotníctva nechalo OĽaNO ľudí hlasovať o dvoch otázkach. Odborníci kritizovali hlasovanie o tom, aby boli pacienti s nádorom povinne operovaní do dvoch týždňov. OĽaNO najprv navrhlo, aby boli pacienti operovaní do 14 dní od podozrenia na rakovinu, neskôr od momentu, keď by potrebu zákroku určil lekár.

Garant riadneho programu, lekár a poslanec Marek Krajčí sľubuje definovať maximálne čakacie lehoty na zákroky. Navrhuje definovať protokoly a návody, ktoré stanovia, ako dlho môže pacient s danou diagnózou čakať na zákrok. V rámci toho určia, aby pacient s nádorom čakal na zákrok maximálne 14 dní, ak o tom rozhodne onkológ.

OĽaNO nechalo ľudí hlasovať aj o bezplatnom objednávaní pacientov na presný čas, čo majú zabezpečiť predovšetkým zdravotné poisťovne cez jedno telefónne číslo alebo webstránku. „Ak pacienta niečo bolí, poisťovne majú prehľad o lekároch. Povedia – váš lekár je voľný až o tri týždne. Ak chcete ísť skôr, môžete byť zajtra vyšetrený u lekára, ktorý je 20 kilometrov ďaleko,“ priblížil svoju predstavu Matovič.

OĽaNO prichádza s ideou celkovej reformy ambulantnej starostlivosti. Chce, aby sa pacienti objednávali cez systém eZdravie, a to povinne pri preventívnych prehliadkach, vyšetreniach u špecialistov a pri objednávaní termínov hospitalizácií.

Nemocnica Rázsochy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nastavená má byť aj maximálna geografická dostupnosť a časová lehota pre vyšetrenie u špecialistu. Ťarchu chce presunúť znova na poisťovne – ak nebude mať v regióne dosť špecialistov so zmluvou, pacientovi bude musieť preplatiť liečbu aj u nezmluvného lekára.

V rámci ambulantnej starostlivosti navrhuje OĽaNO aj nonstop konzultačnú linku pre pacientov, kde by pracovali odborníci a pomáhali by pacientom s konzultovaním ochorení. Prispievať na jej prevádzku by mali aj zdravotné poisťovne a OĽaNO si od toho sľubuje, že eliminuje zbytočné návštevy u lekára.

Aby ľudia nahlasovali s radosťou

Hlavným pilierom programu OĽaNO je boj s korupciou, ktorú zastrešoval Lukáš Kyselica, bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila. „Opatrení je veľa, niektoré som ani nedával do programu, lebo by som dával vagabundom návod na to, ako obchádzať zákon,“ vystúpil Kyselica.

Medzi 11 otázkami je aj tá, ktorá dáva ľuďom možnosť hlasovať, či sú za to, aby nahlasovateľ korupcie dostal odmenu, a to 50 percent z úplatku. Je to jeden z bodov, ktorý má zatiaľ najväčšiu opozíciu – 24 percent hlasujúcich je proti tomu.

Tento sľub má OĽaNO aj v programe. Kyselica vysvetľuje, čo tým chcú dosiahnuť – aby ľudia prestali považovať korupciu za niečo prirodzené a zmenili zmýšľanie „ak nedáš, nič nedostaneš“. „Ľudia musia korupciu nahlasovať s radosťou,“ hovorí bývalý vyšetrovateľ. Podľa Matoviča treba vytvoriť atmosféru strachu medzi tými, ktorí berú a prijímajú úplatky.

„Ak niekto bude chcieť podplatiť úradníka napríklad za vybavenie developerského povolenia a dá mu 10-tisíc eur, úradník ho nahlási, chytia korupčníka pri úplatku. Súd uloží páchateľovi, aby dal oznamovateľovi korupcie, ktorý bude mať peripetie na polícii, 50 percent z úplatku,“ vysvetľoval Kyselica.

OĽaNO upozornilo aj na potrebu sfunkčnenia Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ďalej navrhuje, aby sa mohol pri usvedčení z korupcie používať aj neoficiálne zhotovený zvukový alebo kamerový záznam, ak si to vyžaduje verejný záujem. To je situácia, ktorá pripomína nahrávku Radoslava Procházku dohodujúceho sa o platbe „pol na pol“ za predvolebnú kampaň, ktorú spravil a neskôr aj zverejnil Matovič.

Bojovať s korupciou chce OĽaNO aj tak, že sa zameria na osoby s veľkým majetkom. Povinnosť podávať majetkové priznania by podľa nich mali mať osoby s majetkom nad jeden milión eur či zamestnanci vyššieho manažmentu podnikov, v ktorých má podiel štát alebo samosprávy.

O politikoch a ľuďoch

OĽaNO nezabudlo ani na svoje tradičné priority – sprísnenie pravidiel pre politikov a posilnenie priamej demokracie. Tuto časť agendy predstavil Ján Budaj. „Partajné elity rady držia moc tak, že zrušenie vedúcej úlohy strany skončilo iba na polceste. Moc sa nedostala k občanom, ale do straníckych kabinetov,“ vyhlásil.

Preto zaradili medzi 11 otázok aj hlasovanie o hmotnej zodpovednosti politikov. V programe OĽaNO ju navrhujú zaviesť, ak politici spôsobili škodu štátu pri výkone verejnej moci. OĽaNO navrhuje sprísniť trestný zákon, ak niekto zaznamená korupčný ústny alebo iný prejav.

Takisto chcú lepšie analyzovať a kontrolovať majetkové priznania politikov, ktoré podľa nich dnes len ležia v archívoch. Chcú tak urobiť posilnením Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Nelegálne príjmy navrhujú zdaniť sadzbou 100 percent.

Obľúbenou témou OĽaNO je aj priama demokracia, ktorej v programe venovali celú kapitolu. Základnou požiadavkou OĽaNO je znížiť kvórum, aby bolo referendum platné už pri 25-percentnej účasti oprávnených voličov. Dnes je kvórum 50 percent a Slovensko zažilo len jedno platné referendum – o vstupe Slovenska do Európskej únie v roku 2003. Účasť bola 52,15 percenta.

Chcú aj to, aby bolo možné v referende hlasovať o konkrétnom návrhu zákona, alebo napríklad aj nízkonákladové referendum, ktoré „bude prebiehať v tej istej miestnosti ako voľby a vždy len spoločne s najbližšími voľbami alebo ľudovým hlasovaním“.

Ľudia môžu hlasovať aj o tom, či chcú 10-percentnú zľavu z poplatkov od štátu, ak sa zúčastnia na voľbách. Hnutie v programe nekonkretizuje, ako presne by to malo prebiehať. Nespresňujú ani to, ako by si predstavovali možnosť voliť elektronicky – čo je tiež súčasťou internetovej ankety.

Z Prešova do Milpoša rýchlejšie

Súčasťou internetovej ankety bola otázka, či ľudia chcú okrem vlakov zadarmo aj autobusy. Až 24 percent hlasujúcich je proti tomu, pričom pri zvyšných opatreniach nesúhlasí približne len päť až desať percent ľudí.

Odborník na dopravu Ján Marosz predstavil program Spoľahlivá doprava, kde prezentuje niekoľko riešení. Napríklad zriadenie Národnej dopravnej agentúry, ktorá má okrem iného aj zlaďovať spoje. „Nemôže sa stať, že vlak z Prešova do Lipian príde o 14.56 a prípojný autobus do Milpoša odchádza o 14.50,“ uvádza príklad Marosz. Práve táto agentúra má zabezpečiť rozumnejšiu organizáciu spojov.

V programe nespresňuje, ako chce zabezpečiť rozšírenie bezplatnej dopravy aj na regionálne autobusy a MHD. A predovšetkým – kde chce na to zobrať peniaze. Matovič len povedal, že „nás to bude stáť málo peňazí“ a pomôže to aj životnému prostrediu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie