Denník N

Na školy, kde boli Slovenskí branci, pôjde inšpekcia

Na školskom dvore v Ludaniciach. Foto – Slovenskí branci
Na školskom dvore v Ludaniciach. Foto – Slovenskí branci

Ministerstvo školstva nechá preveriť základné a stredné školy, na ktoré ich riaditelia pustili ľudí z polovojenskej organizácie.

Školská inšpekcia skontroluje školy, ktoré nechali cvičiť a prednášať deťom polovojenskú organizáciu Slovenskí branci. Oznámilo to ministerstvo školstva po tom, ako Denník N upozornil na „branné cvičenia“ školákov, ktoré vedú mladíci v maskáčoch vyzbrojení samopalmi na slepé náboje.

Slovenských brancov pustili na základné školy v Ludaniciach a v Preseľanoch v topoľčianskom okrese aj za študentmi Hotelovej akadémie v Humennom. Na školskom dvore v Ludaniciach s povolením riaditeľa školy a s vedomím starostky učili deti strieľať slepými nábojmi zo samopalu a prednášali im o dejinách Slovanov.

„Štátna školská inšpekcia nemá v súčasnosti žiadne sťažnosti od rodičov v tejto veci, ale aktuálnu informáciu z médií považuje za podnet na vykonanie inšpekcie. Naplánuje ju v novom školskom roku, pričom začne v uvedených základných školách,“ povedala hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Vraví, že ministerstvo varovalo školy pred extrémizmom. Školy dostali na začiatku školského roka od ministerstva odporúčanie „vopred si preveriť ponuky preventívnych aktivít a programov, aby sa predišlo nežiaducemu vplyvu reprezentantov zhubných kultov, siekt či extrémistických organizácií na deti a žiakov“.

Šéf slovenských brancov Peter Švrček učí deti v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto - Slovenskí branci
Šéf slovenských brancov Peter Švrček učí deti v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci

Môže to byť bezpečnostné riziko

Expert ministerstva vnútra na extrémizmus Daniel Milo hovorí, že Slovenskí branci vzhľadom na povahu svojich aktivít (nácvik bojových činností, ovládania zbraní, taktiky boja atď.), ideologické zameranie a aktivity svojich vedúcich predstaviteľov môžu predstavovať bezpečnostné riziko. Preto ich aj monitorujú bezpečnostné zložky štátu a sú menovaní v oficiálnej koncepcii boja proti extrémizmu.

Už samotný fakt, že sa rozhodli vyhnúť oficiálnej registrácii a od svojho vzniku až do dneška pôsobia ako neformálne združenie bez registrácie vo forme občianskeho združenia, vyvoláva podľa Mila otázniky o skutočnej povahe a zameraní ich aktivít.

Milo hovorí, že počet ich členov postupne rastie. Slovenskí branci spochybňujú členstvo Slovenska v Európska únii a NATO a majú prepojenia na inštruktorov, ktorí boli členmi ruských špeciálnych jednotiek. Ich názory a postoje sú podľa odborníka na extrémizmus „nekonzistentné so štátnym vzdelávacím programom v oblasti náuky o spoločnosti, histórie či etickej výchovy“.

Prednáška v Ludnaniciach na tému Aké územie obýva náš národ?  Foto - Slovenskí branci
Prednáška v Ludaniciach na tému Aké územie obýva náš národ? Foto – Slovenskí branci

Budú sa pýtať ministra

Exminister obrany a poslanec Siete Martin Fedor bude interpelovať ministra školstva s otázkou, aké opatrenia plánuje urobiť, aby zabránil prenikaniu tejto skupiny na školy. „Je neprípustné, aby sa na našich školách aktivizovali skupiny, ktoré sú pre svoju protispoločenskú činnosť skôr záujmom našich bezpečnostných a spravodajských služieb,“ vraví Fedor.

Považuje za absurdné, že si učitelia a zriaďovatelia nepreverujú, kto sa chystá prednášať v ich škole.  V prípade ludanickej školy to však riaditeľ školy Vladimír Káčer spravil a nič znepokojivé na tejto organizácii nenašiel. „Zakázaná skupina to nebola a ja som to ďalej neriešil,“ povedal Denníku N.

Branné cvičenia v réžii polovojenskej organizácie sa nepozdávajú ani šéfovi parlamentného školského výboru Mojmírovi Mamojkovi (Smer). „Je to uletené,“ hovorí. Nevie, ako často Slovenskí branci na školy chodia, myslí si však, že by sa do prípadu malo zrejme zapojiť aj ministerstvo školstva.

Druhákom humenskej hotelovky bolo s brancami dobre. Foto - Slovenskí branci
Druhákom humenskej hotelovky bolo s brancami dobre. Foto – Slovenskí branci

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) hovorí, že za jednorazové akcie zodpovedajú riaditelia škôl. „Čudujem sa im,“ vraví. Ministerstvo školstva má podľa neho možnosť usmernením priamo oznámiť, že túto organizáciu nemajú púšťať do škôl.

„Považujem to za neprijateľné. Jediné silové zložky, ktoré by sa mali prezentovať na školách, majú byť policajti a armáda. Históriu majú učiť historici. Prekrúcanie histórie a hranie sa na vojakov môže bez súčasného nabádania ku kritickému mysleniu a preverovaniu takto získaných znalostí deti a študentov zmiasť,“ hovorí ďalší člen školského výboru Martin Poliačik zo SaS.

Rád by tiež videl takzvané prednášky brancov proti drogám. „Silno pochybujem, že sú založené na serióznych dátach. Ministerstvo by malo školy usmerniť. Takáto prax môže v budúcnosti spôsobiť problémy.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie