Denník N

Uvidíme po voľbách, koľkým stranám vydrží odmietanie kotlebovcov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a predsedníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto - TASR
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a predsedníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto – TASR

V Nemecku padla predsedníčka vládnej strany, ktorá nezabránila spolupráci s extrémistami. Budú naši lídri strán rovnako rozhodní ako Merkelová?

Nemecká CDU je na stredoeurópske pomery trochu rozmaznaná strana. Nielen preto, lebo mala v stabilnej nemeckej demokracii dlho isté postavenie jednej z dvoch hlavných strán, ktoré sa pri moci striedali so sociálnymi demokratmi. Mala šťastie aj na svojich lídrov.

Od roku 1973, keď sa na jej čelo dostal Helmut Kohl, má iba štvrtého predsedu. A ak nepočítame krátke dvojročné obdobie Wolfganga Schäubleho a zatiaľ tiež iba dvojročné predsedníctvo Annegret Krampovej-Karrenbauerovej, stáli na jej čele za posledných skoro 50 (!) rokov dvaja skutočne výnimoční politici. Takí výnimoční, že ich dlhé vládnutie možno považovať za pozitívum. U iných by desaťročia na čele strany boli skôr podozrivé a naznačovali by problémy prinajmenšom s vnútrostraníckou demokraciou.

Má to však i nevýhody. Angela Merkelová to mala ťažké, keď preberala vedenie strany po svojom mentorovi Kohlovi. Rýchlo však ukázala, že je podobne charizmatická a šikovná. AKK to má ešte ťažšie, keď vedie stranu po svojej mentorke Merkelovej, lebo podobné vlastnosti nemá alebo ich aspoň na verejnosti zatiaľ neukázala.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Komentáre

Teraz najčítanejšie