Denník N

Traja súrodenci: Mama ovdovela ešte pred šesťdesiatkou, hľadali sme jej partnera

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Mama sa nikdy na nič nesťažovala, ona to nemá v povahe, ale videli sme, že je osamelá, vysvetľuje jedna z dcér dôvod svojho rozhodnutia.

Keď mama Vlada, Jany a Márie ovdovela, chýbalo jej do 58. narodenín päť dní. „Otec bol viac rokov chorý. Absolvoval onkologickú liečbu, potom sa mu polepšilo, ale asi po dvoch rokoch remisie sa choroba vrátila a už to bolo beznádejné. Už išlo len o to, ako mu uľahčiť a mama sa o to snažila, ako sa dalo,“ hovorí najstarší Vlado.

Mama sa načas vrátila do práce, hoci už bola v dôchodkovom veku. Lenže firma znižovala stavy a najprv sa zbavovala ľudí ako ona. „Mala 59 a pol roka, bola sama vo veľkom prázdnom dome, ktorý napokon aj predala a presťahovala sa do malého prízemného bytu s dvorčekom a dvoma záhonmi kvetov,“ opisuje prostredná dcéra Jana.

O mame hovorí, že je veľmi agilná, rýchlo sa zabývala, byt si upravila podľa vlastných predstáv, aj si zútulnila dvor. Potom čítala knihy, čo nestíhala, keď sa starala o manžela a o dom, bola na dovolenke, na dlhšej návšteve u kamarátky z detstva v zahraničí či v kúpeľoch.

„Mama sa nikdy na nič nesťažovala, ona to nemá v povahe, ale videli sme, že je osamelá. Ani jeden z nás nebýval v rovnakom meste ako ona, ani jeden z nás v tom čase ešte nemal deti, čo by ju potešili, hoci ja som bola už tehotná. Aj keď vždy aspoň jeden z nás s ňou trávil víkend alebo sadla do vlaku a prišla za nami, väčšinou bola sama. Mala nejaké známe, ale tie boli rozlietané kvôli vnúčatám a hlavne – boli vydaté alebo niekoho mali. Aspoň priateľa, s ktorým mohli zájsť do kina, na výlet, na večeru či do spoločnosti,“ rozpráva Jana.

Keď už mama nevládala predstierať, že je všetko v pohode a pri jednej rodinnej udalosti sa rozplakala, ako jej je ťažko, rozhodli sa súrodenci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie