Denník N

Pellegriniho „prosíkanie“ prezidentky je príšerne čitateľné

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pellegriniho kabinet sa zámerne stavia do submisívnej polohy voči Zuzane Čaputovej.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu, bývalý poradca prezidenta Andreja Kisku

Premiér Peter Pellegrini po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov oznámil, že vláda vezme späť svoj podpis pod Istanbulským dohovorom za predpokladu, že prezidentka udelí vláde alebo konkrétnemu členovi vlády splnomocnenie na takýto ústavný úkon; na základe tohto splnomocnenia určený minister podpis vezme späť. Ak hlava štátu neudelí také splnomocnenie, vláda nebude pokračovať v ratifikačnom procese.

Nečakal som takú vývrtku v uvažovaní vlády nad tým, ako prehodiť horúci zemiak ratifikačného procesu na prezidentku Čaputovú. Ale máme ju na stole. Bolo by neslušné nechať smutno-smiešny pokus vlády vyvliecť sa z ústavných povinností pri ratifikácii medzinárodných zmlúv bez zopár poznámok, hoci sa mi zdá, že pôjde len o hádzanie hrachu na stenu. Ale nech.

Odkiaľ fúka vietor?

Zistiť, v čom väzí taký prístup vlády, bolo jednoduché. Peter Pellegrini totiž uviedol, že sa treba vrátiť do roku 2011. Vtedy bolo prijaté rozhodnutie vlády o súhlase s podpisom Istanbulského dohovoru.

V uznesení vlády č. 297 z mája 2011 je však, okrem toho, že vláda súhlasí s podpísaním Istanbulského dohovoru (bod A), aj bod B.

V ňom vláda odporúča prezidentovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Komentáre

Teraz najčítanejšie