Denník N

Sedemnásť súdov hľadá predsedu, odchádzajúci minister má šancu na očistu justície

Gábor Gál ešte ako minister v roku 2019. Foto N - Tomáš Benedikovič
Gábor Gál ešte ako minister v roku 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšina predsedov súdov končí k 1. aprílu tohto roka. O nových rozhoduje výberová komisia, no posledné slovo bude mať minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý oznámil odchod z politiky po voľbách.

Krátko pred parlamentnými voľbami sa odohráva obrovská výmena v slovenskom súdnictve. V nasledujúcich týždňoch sa rozhodne o predsedoch sedemnástich súdov.

Medzi nimi sú aj také, ktorých sa priamo dotkla Threema Mariana Kočnera. Z Okresného súdu Bratislava III musel odísť jeho predseda David Lindtner, na petržalskom súde Bratislava V zase pôsobila sudkyňa Zuzana Maruniaková.

Prvý sa s Kočnerom pozná, písali si aj stretávali sa. Druhá sa podľa správ z Threemy nechala Marianom Kočnerom riadiť a rozhodla kauzu zmeniek v jeho prospech.

A už o týždeň majú nového predsedu hľadať aj na Krajskom súde v Bratislave. Kandidáti sú štyria.

Po diskusiách na súdnej rade o vyvodzovaní disciplinárnej zodpovednosti sa teraz naskytla veľká príležitosť, ako očistiť justíciu. Výberové konania vyhlasuje minister spravodlivosti, ktorý rozhoduje o zložení päťčlenných komisií a potom má aj posledné slovo pri menovaní.

Výber bude teda na ministrovi Gáborovi Gálovi (Most-Híd), ktorý už skôr ohlásil odchod z politiky. Na sklonku politickej kariéry má šancu výrazne ovplyvniť, kam sa budú niektoré súdy uberať.

Tam, kde nie sú vyzývatelia

Priebeh týchto výberových konaní je veľmi podobný. Na úvod si kandidáti vyžrebujú poradie – teda ak sa prihlási viac ako jeden uchádzač. Ak je sám, má komisia aj minister veľmi ľahkú úlohu. Ako napríklad pri súde v Prievidzi, kde opäť kandiduje súčasný predseda Robert Šorl.

Keď v parlamente vyberali kandidátov na ústavných sudcov, na zozname bol aj sudca Šorl. Politickým výberom však neprešiel, a tak chce pokračovať vo vedení prievidzského súdu. S jeho renomé nebude musieť minister s menovaním váhať.

Potom sú súdy, kde je záujem o funkciu šéfa väčší – ako napríklad v prípade „bratislavskej trojky“. Aj na príklade tohto súdu si ukážme, ako také výberové konanie vyzerá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie