Denník N

Na Zem sa vrátila po takmer roku, americká astronautka prepíše učebnice

Americká astronautka Christina Kochová po návrate na Zem. Foto - TASR/AP
Americká astronautka Christina Kochová po návrate na Zem. Foto – TASR/AP

Christina Kochová obletela Zem viac ako 5-tisíc ráz a za deň videla 16 východov Slnka. Vo vesmíre strávila rekordných 328 dní.

„Bude mi chýbať ten výhľad,“ uviedla astronautka Christina Kochová, keď sa po rekordných 328 dňoch minulý týždeň vrátila z vesmíru na Zem. Americká kozmonautka tak prekonala ženský rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre, ktorý mala dovtedy biochemička Peggy Annette Whitsonová z USA. Tá v rokoch 2016 a 2018 strávila vo vesmíre 289 dní.

Na palubu ISS sa Christina Kochová dostala 14. marca 2019 v rámci 59. expedície a mala tam stráviť štandardných šesť mesiacov. Jej pobyt bol však 17. apríla predĺžený na 328 dní. Medzitým sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici vystriedali ďalšie dve posádky.

Ako uvádza New York Times, Kochová sa dostane do učebníc nielen pre dĺžku pobytu vo vesmíre, ale hlavne pre svoj prínos vesmírnej vede.

16 východov slnka za deň

Počas svojej misie Kochová 5248-krát obletela Zem, každý deň videla 16 východov a západov slnka a precestovala 223 milión kilometrov, čo predstavuje 291 letov zo Zeme na Mesiac a späť.

Predĺženie misie však nebolo len o rekorde. Jej hlavným cieľom bolo zistiť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie