Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O voľbách, túžbe a pravde, ako o nich uvažuje Yuval Noah Harari, ktorý ako keby písal pre Slovákov

Volebná zásielka (ilustračný obrázok). Autor - Shooty
Volebná zásielka (ilustračný obrázok). Autor – Shooty

Harari obhajuje rovnako právo voličov na vyjadrenie svojej vôle vo voľbách, ako aj právo vedcov, novinárov a sudcov na hľadanie pravdy nezávisle od vôle voličov.

Historik Yuval Noah Harari je dobre známy aj u nás, do slovenčiny boli preložené jeho bestsellery Sapiens, Homo Deus aj 21 lekcií pre 21. storočie. Tento komentár v denníku The New York Times ako keby napísal pre slovenského voliča, ktorý sa bude rozhodovať koncom februára v parlamentných voľbách, hoci mal zrejme na mysli skôr toho amerického (v USA sa začínajú primárky, v ktorých demokrati vyberú kandidáta na prezidenta a súpera Donalda Trumpa).

„Voľby nie sú metódou na nájdenie pravdy,“ upozorňuje Harari. „Sú metódou na nájdenie mierového kompromisu medzi súperiacimi túžbami rôznych ľudí.“ Delíme sa o krajinu aj s ľuďmi, ktorých považujeme za hlúpych a zlých – a oni si to isté myslia o vás – napriek tomu sa s nimi chceme dohodnúť, než aby sme po sebe strieľali.

A keďže voľby nie sú o hľadaní pravdy, ale o vyjadrení toho, čo každý z nás chce, práve preto máme všetci rovnaký hlas, lebo každý z nás chce niečo iné. Keby išlo o hľadanie pravdy, v takom prípade totiž náš hlas nemá rovnakú váhu. Sú ľudia, ktorí poznajú pravdu lepšie ako iní, aj preto o pravde nie je možné hlasovať – keby to tak bolo, ľudia by mohli odmietnuť Einsteinovu teóriu relativity, ona by však neprestala platiť. Názor jedného teoretického fyzika v tomto prípade zaváži viac ako názor tisícov historikov alebo právnikov.

Napríklad v prípade brexitu síce môžeme hovoriť o tom, že ľudia hlasovali proti „pravde“, lebo tá je taká, že odchod Británie z Európskej únie poškodí predovšetkým Britov. Keby bolo rozhodnutie o brexite ponechané na expertov, zrejme by k nemu nedošlo. Voliči mohli byť pomýlení aj oklamaní, ale možno by hlasovali za brexit aj tak, lebo taká bola ich túžba.

Experti by teda v prípade volieb nemali dostať vyššie hlasovacie právo ako obyčajní ľudia, lebo vo voľbách nejde o pravdu, ale o túžbu. Z toho istého dôvodu však nesmie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie