Denník N

Slovensko v zajatí strachu

Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Aj demokratické strany pomáhajú vytvoriť dojem, že takzvané hodnotové otázky sú dnes pre Slovensko tie najdôležitejšie.

Autorka je doktorandka sociológie na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe

Po celom svete môžeme sledovať trend silnejúcej polarizácie medzi konzervatívnymi a liberálnymi ideologickými prúdmi. Ústrednými témami sa stáva tzv. identitárna politika, ktorá rozdeľuje spoločnosť na základe hodnotových a symbolických orientácií.

V krajinách so silným postavením katolíckej cirkvi a silným národným povedomím, ako sú i susedné Maďarsko a Poľsko, prevláda konzervativizmus v stále extrémnejšej podobe. Aj diskusia na slovenskej politickej scéne, obzvlášť v čase nadchádzajúcich volieb, sa nesie v duchu konzervatívnych tém, abstraktných hesiel a často i fiktívnych hrozieb.

Je známe, že na Slovensku konzervatívne témy vždy rezonovali viac ako napríklad v Česku. Dlhodobý nositeľ týchto tém na politickej scéne, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), sa napriek tomu v minulých voľbách ocitlo tesne pred prahom potrebným pre vstup do Národnej rady. A podľa výskumu agentúry Median sa téma ochrany tradičných hodnôt v posledných parlamentných voľbách ocitla na úplnom konci rebríčka kľúčových tém. Aj keď podobný výskum, ktorý by analyzoval aktuálne preferencie diskutovaných tém, ešte nie je zverejnený, posun v prospech konzervativizmu je už teraz zreteľný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie