Denník N

Slovenské školstvo je kvalitné, tvrdia v Smere (volebná anketa)

Základná škola na Luníku IX. Foto N – Vladimír Šimíček
Základná škola na Luníku IX. Foto N – Vladimír Šimíček

Politických strán sme sa pred voľbami pýtali, či majú mať päťročné deti povinnú škôlku a ako je naše školstvo pripravené na deti s poruchami učenia.

Trojročné deti najmä vo väčších mestách sa nedostanú do škôlky. Každý rok prepadnú tisíce prvákov. Do škôl nastupuje stále viac detí s poruchami učenia či napríklad s ADHD, a školy často nevedia, ako im pomôcť.

Strán sme sa pred voľbami pýtali na to, ako slovenské školstvo prijme tých najmenších na povinnú materskú školu pre päťročné deti, a na to, ako sú školy pripravené na deti s poruchami učenia.

Smer, ktorý tu s krátkou prestávkou vládne od roku 2006, odpovedá, že „slovenské školstvo je kvalitné a dokáže riešiť problémy a výzvy v aktuálnom čase“ a že sa im darilo rozširovať sieť materských škôl.

Opozičné strany v zásade s povinnou škôlkou pre päťročných súhlasia, no varujú, že doterajšia vláda nedokázala zabezpečiť dostatok miest v škôlkach a bude to na úkor mladších detí. PS/Spolu sľubuje do konca budúceho volebného obdobia garantované miesto v škôlke pre všetky štvorročné deti. Spolu so stranou Za ľudí hovoria aj o podpore pre flexibilnejšiu starostlivosť o deti.

OĽaNO zasa namiesto povinnej škôlky pre všetkých päťročných navrhuje povinnú škôlku od troch rokov pre deti z rizikového prostredia.

A všetky strany okrem Smeru sa zhodujú, že slovenské školy vôbec nie sú pripravené na deti s poruchami učenia.

 

Otázky:

1. Má mať Slovensko povinnú predškolskú dochádzku pre päťročné deti, ktorá má začať platiť od januára 2021? Čo urobíte, aby obce zvládli zabezpečiť miesto pre každé 5-ročné dieťa?

2. Sú slovenské školy pripravené na rastúce počty detí s poruchami učenia? Čo treba v školách zmeniť?

 

Najsilnejších politických strán sa do volieb postupne pýtame

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie