Denník N

Snookrista vysvetľuje, či sa dá roztrhnúť plátno, prečo hráči stále pijú vodu a načo im je krieda

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na Slovensku organizuje snookrové turnaje a patrí k najväčším nadšencom tohto športu. „Na snookri ma upútala jeho náročnosť, začiatky mnohých odradia,“ hovorí Adam Horáček.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • prečo je Ronnie O´Sullivan hviezdou snookru
  • prečo snookristi počas zápasov stále pijú vodu
  • či sa na Slovensku hrá o finančné odmeny

Snooker je považovaný za hru džentlmenov a spája sa s elegantným oblečením. Aký je snookrový dress code?

Základom je spoločenské oblečenie a topánky. Nohavice by nemali mať našité vrecká a ku košeli by hráč mal mať kravatu alebo motýlik. Na nižších úrovniach je však dress code benevolentnejší, spoločenské nohavice a topánky zostávajú, ale stačí aj polokošeľa.

Ako sa džentlmenstvo snookristov prejavuje v hre?

Napríklad ak hráč náhodne trafí guľu do jamky, vždy sa súperovi ospravedlní, keďže ide len o dôsledok šťastia. Alebo ak sa hráč dopustí faulu – trebárs trafí nesprávnu guľu, sám to ohlási, aj ak by si to rozhodca nevšimol. V pamäti mi však utkvel aj jeden príklad, ktorý ma veľmi oslovil. Pri snookri sa vyžaduje ticho, keďže akýkoľvek zvuk by hráčov mohol vyviesť z koncentrácie. Spomínam si na zápas, v ktorom sa Marco Fu chcel napiť vody, ale zistil, že nemá otvorenú fľašu. S jej otvorením radšej počkal, kým jeho súper zahrá, aby ho nevyrušil „cvaknutím“ vrchnáka.

Myslíte si, že aj taký zvuk ako cvaknutie vrchnáka by mohol hráča vyrušiť?

Asi nie, podobné slabé zvuky prichádzajú aj z hľadiska, demonštrovalo to však, akí sú voči sebe hráči ohľaduplní a džentlmenskí.

Podvádza sa pri snookri?

Povedal by som, že nie, ale existujú výnimky. Najznámejšia forma podvádzania pri snookri je predávanie zápasov, na čo doplatil aj bývalý výborný hráč Stephen Lee, ktorý dostal dvanásťročný zákaz činnosti. Funguje to tak, že stávkové kancelárie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie