Denník N

Bernie Sanders vyhral primárky v New Hampshire, z outsidera americkej politiky sa stal hlavný favorit u demokratov

Bernie Sanders vyhral primárky v New Hampshire a v novembri môže vyzvať Trumpa. Foto - tasr/ap
Bernie Sanders vyhral primárky v New Hampshire a v novembri môže vyzvať Trumpa. Foto – tasr/ap

Súboj u demokratov sa pomaly zužuje na boj Sandersa a umierneného kandidáta, silným druhým miestom sa o tento post prihlásil Pete Buttigieg.

Kým pred štyrmi rokmi bol Bernie Sanders outsider, ktorý takmer prekvapil, tento rok sa práve on stal hlavným favoritom demokratických primárok. Senátor z Vermontu vyhral utorkové primárky v New Hampshire.

Podľa neúplných výsledkov získal 25,9 percenta hlasov voličov v klasickom tajnom hlasovaní, druhý Pete Buttigieg dostal 24,4 percenta. Náskok bol menší, ako predpovedali prieskumy.

Na treťom mieste skončila s prekvapivo silným výsledkom Amy Klobuchar (19,8 percenta). Naopak, prepadli Elizabeth Warrenová (9,3) a hlavne Joe Biden (8,4), ktorí nezískali žiadneho delegáta v štáte.

„Toto je začiatok konca Donalda Trumpa,“ povedal Bernie Sanders v ďakovnej reči. „Nie je to však len o porazení Trumpa, je to o transformácii tejto krajiny,“ dodal kandidát, ktorý je zrejme najľavicovejší zo všetkých kandidátov v Demokratickej strane.

Najväčšia šanca

Vďaka dobrým výsledkom z Iowy aj z New Hampshire je práve Sanders hlavný favorit na súpera Donalda Trumpa v novembrových voľbách. Portál fivethirtyeight.com mu dáva šancu 38 percent (jednoznačne najväčšiu zo všetkých kandidátov), že získa väčšinu zaviazaných delegátov potrebných na nomináciu strany.

Ešte v októbri pritom viacerí hovorili, či by Sanders nemal odstúpiť po tom, čo ho hospitalizovali so slabším infarktom. Sanders má 78 rokov a ak by vyhral v novembri boj o Biely dom, stal by sa najstarším americkým prezidentom v dejinách.

Samozrejme, demokrati majú za sebou iba dva malé primárkové štáty z 50, no výsledky v nich často určia favoritov.

Sanders a kto?

Vyzerá to, že o nomináciu sa pobije Sanders za ľavicovejšiu časť Demokratickej strany (jeho ľavicová súperka Elizabeth Warrenová prepadla) a niekto z umiernených kandidátov. Kým na začiatku sa rátalo s viceprezidentom Joeom Bidenom, v Iowe aj New Hampshire sa darilo bývalému starostovi malého mesta v Indiane Petovi Buttigiegovi.

V ústraní pritom čaká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Svet

Teraz najčítanejšie