Denník N

Je volebné Slovensko rozdelené na Bratislavu verzus zvyšok krajiny? Ani nie

Pravicovo-ľavicové štiepenie – parlamentné voľby 2016.
Pravicovo-ľavicové štiepenie – parlamentné voľby 2016.

Obraz, že slovenskí voliči sa geograficky delia na tých pravicových a liberálnych voličov v Bratislave a ľavicových a konzervatívnych na zvyšku Slovenska, nie je úplne pravdivý.

Premiér Peter Pellegrini sa pred časom nechal počuť, že v Bratislave sa nežije skutočný život. Povedal to na obranu ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá spochybňovala voličov zo zahraničia.

Slová predsedu vlády a aj ministerky vnútra naznačovali, že o voľbách rozhoduje zahraničie a Bratislava.

Smer a Robert Fico s tvrdením o Bratislave, ktorá rozhoduje voľby, prišli aj po posledných eurovoľbách. V tých Smer po rokoch nevyhral.

Bratislava nie je Slovensko

Keď chcel Fico v posledných rokoch vytrestať hlavné mesto, hovorieval, že za normálnymi ľuďmi musí ísť do regiónov a že Bratislava nie je Slovensko.

Po voľbách 2010, ktoré vyhral Smer, ale vládu zostavila Iveta Radičová, sa po Slovensku objavili bilbordy, na ktorých bola modrá Bratislava a zvyšok krajiny červený. Bilbordová kampaň vychádzala z povolebných máp a ukazovala víťazov v jednotlivých okresoch – a mala naznačovať, že o osude vlády rozhodla Bratislava.

Obraz, že slovenskí voliči sa geograficky delia na tých pravicových a liberálnych v Bratislave a ľavicových a konzervatívnych na zvyšku Slovenska, nie je v slovenskej spoločnosti úplne zriedkavý.

Je tento obraz skutočný? Pozreli sme sa na to, ako boli voliči geograficky polarizovaní v posledných troch voľbách. Na identifikáciu polarizácií sme použili štatistickú metódu principal component analysis a vyextrahovali sme dva najvýraznejšie komponenty – v našom prípade geografické polarizácie.

Parlamentné voľby 2016

V prvom rade je potrebné vyvrátiť mýtus, že slovenský elektorát sa polarizuje ako Bratislava verzus zvyšok Slovenska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie