Denník N

Trumpova blízkovýchodná fatamorgána

Donald Trump a Benjamin Netanjahu. Foto - TASR/AP
Donald Trump a Benjamin Netanjahu. Foto – TASR/AP

To, čo je dnes v ponuke, je oveľa menej, než bolo Palestínčanom ponúkané v minulosti.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Prešlo už dosť času, aby sa dalo prečítať a stráviť viac ako 180 strán materiálu, ktorému dala americká vláda názov Mierom k prosperite: vízia, ako zlepšiť životy Palestínčanov a Izraelčanov. Tomuto návrhu sa (občas výsmešne) hovorí aj „dohoda storočia“. Ale aby sme boli neutrálnejší, najlepšie bude opísať materiál ako najnovší americký mierový plán pre Blízky východ.

Jedine, že by ním nebol. Návrh, na ktorý dohliadal poradca Bieleho domu a prezidentov zať Jared Kushner a ktorý zverejnil Trump 28. januára, totiž nie je mierovým plánom. Ak by ním bol, nevznikol by len v spolupráci Spojených štátov a Izraela bez zmysluplného palestínskeho príspevku. Nezverejnili by ho len vedľa seba stojaci obvinený izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Trump, nestalo by sa tak uprostred procesu impeachmentu a Trumpovej kampane za znovuzvolenie a neudialo by sa to pred takým proizraelským publikom. Mier uzatvárajú dva národy, nie dvaja ľudia.

Proizraelská predpojatosť

Aby sme však neboli nespravodliví, musíme povedať, že plán v skutočnosti zahŕňa aj množstvo žiaducich cieľov. Volá po existencii dvoch štátov, čo je jediný prístup, ktorý môže uspokojiť palestínsky nacionalizmus a dovolí Izraelu zostať demokratickým a židovským. Plán berie do úvahy izraelské bezpečnostné obavy. A je realistický, pretože uznáva, že viac ako milión palestínskych utečencov možno prijať len v palestínskom štáte a že veľké osadnícke územia, na ktorých žijú stovky tisíc Izraelčanov, sa musia stať súčasťou Izraela.

No tieto plusy nevyvážia fakt, že plán neproporčne stavia na proizraelskej predpojatosti. Palestínsky štát by existoval len na 70 percentách územia okupovaného Izraelom od roku 1967. Izraelské teritóriom by obklopovalo celý palestínsky štát. Izrael by ovládol celý Jeruzalem, kým palestínske hlavné mesto by bolo umiestnené na jeruzalemskom predmestí. A uprostred palestínskeho štátu by naďalej existovali izraelské osady.

Arabi to nepresadia

Navyše, tento mínusový stav by bolo veľmi ťažké presadiť. Plán totiž od palestínskej entity vyžaduje, aby bola plnou demokraciou s finančnými inštitúciami svetovej triedy ešte predtým, než sa stane suverénnym štátom. Celá krajina vrátane Gazy kontrolovanej Hamasom by musela byť demilitarizovaná. A o tom, či palestínsky štát splnil tieto kritériá, by rozhodoval Izrael. Toto je recept na vznik štátu v teórii, ale určite nie v praxi.

Rovnako dôležité je to, čo plán neobsahuje, a to proces, akým žiaduci stav dosiahnuť. Namiesto toho sa Kushner spolieha na arabské štáty unavené z Palestínčanov a ticho spolupracujúce s Izraelom na zadržiavaní Iránu. Tieto štáty majú Palestínčanov nútiť, aby prijali jeho ponuku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie