Denník N

Karneval nepríčetných

Za súčasnú situáciu nesú veľkú časť zodpovednosti najmä dlhodobo zanedbávané oblasti kultúry a školstva.

Autor je spisovateľ

Podľa posledného prieskumu AKO mali najväčšiu dôveru občanov tri strany, ktoré do jeho uskutočnenia nezverejnili svoj volebný program. Tá najpopulárnejšia má za sebou toľko káuz, že by pre ne mohli postupne popadať všetky vlády na svete. Kampaň postavila na strachu a pocite ohrozenia a spojila ho s evidentnými klamstvami voči svojim súperom.

Druhá v poradí patrí k opozícii, no je nečitateľná a chaotická tak ako jej predseda, ktorý si anketami robí z ľudí bláznov.

Tá tretia otvorene hlása nenávisť a násilie. Žiadna zo systémových strán, ktoré majú program, vízie a premyslenú stratégiu, ako ich dosiahnuť, Slovákov nezaujala natoľko, aby dosiahla aspoň desaťpercentnú podporu.

Volebné obdobie sa končí a koalícia nám zanechala totálne rozvrátenú krajinu, štátny aparát prerastený mafiou, stámiliónové podvody a s tým súvisiacu minimálnu dôveru občanov k inštitúciám. Rovnako hanebným výsledkom jej vlády je totálna vyprázdnenosť verejného diskurzu.

Zmizli hodnoty, na ktorých by mala byť spoločnosť postavená, a vytratila sa racionalita, ocitli sme sa vo svete, v ktorom má klamstvo vyššiu cenu ako fakty. Neexistuje snaha pomenovať a riešiť skutočné problémy, iba vytvárať ďalšie a vymýšľať nezmysly, ktoré by ich mali zastúpiť. Nie, nehovorí sa o zločincoch v silových zložkách štátu, plesnivých nemocniciach či nebodaj o klimatickej kríze. My bojujeme proti neexistujúcim migrantom, chránime rodinu pred homosexuálmi, definujeme ženu, modlíme sa proti zlu z Istanbulu… Súdny človek nestačí žasnúť. Rozum je prevalcovaný a voľby sú karnevalom nepríčetných.

Aj predtým sa strany predháňali v populistických absurditách, takže pokutovanie študentov medicíny, rozdávanie áut, štvordňový pracovný týždeň, ochrana Vianoc alebo zníženie daní za vernosť sú už tradičnými čerešničkami na torte. Bizarnejším zistením je, že nezaberajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie