Denník N

Anasoft litera pozná najlepšiu desiatku

Foto - Lucia Mandincová
Foto – Lucia Mandincová

Porota 15. ročníka Ceny Anasoft litera vyhlásila desiatku autorov a ich kníh, z ktorej v septembri vyberie finálovú päťku a následne víťaza oceneného sumou 10-tisíc eur.

Nominovaní sú (v abecednom poradí) autori Peter Balko, Jana Bodnárová, Etela Farkašová, Katarína Kucbelová, Silvester Lavrík, Zuzana Mojžišová, Michaela Rosová, Alena Sabuchová, Víťo Staviarsky a Peter Šulej.

Väčšina autorov pocit užšej nominácie už pozná, pričom Etela Farkašová a Víťo Staviarsky sa stali aj laureátmi ceny Anasoft litera. Jedinými nováčikmi v desiatke sú Alena Sabuchová a Katarína Kucbelová, ktorá sa presadila hneď svojím prozaickým debutom.

Porota vyberala zo 158 vlaňajších kníh

Odborná porota v zložení: literárni vedci Lubomír Machala, Michal Jareš, Peter F. ’Rius Jílek a literárni publicisti Zuzana Belková a Dado Nagy celkovo posudzovala 158 prozaických kníh vlaňajšej produkcie.

Literárna Cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

„Literatúra a umenie sú výrazom subjektívneho pohľadu na svet, a preto aj hodnotenie umeleckých diel je do veľkej miery subjektívne. Som však presvedčený, že minimálne na polovici diel z tohtoročnej desiatky by sa zhodla aj väčšina paralelných porôt. Možno mi vo výbere dve-tri knihy chýbajú a iné z desiatky by mi v nej zasa vôbec nechýbali, ale tak to už pri spoločnom rozhodovaní chodí. S výsledkom som spokojný,“ povedal na margo verdiktu poroty Dado Nagy, ktorý sa v tejto pozícii ocitol už tretíkrát.

„Výber poroty je vždy o kompromise. Aj keď sme pri niektorých tituloch nedosiahli úplný konsenzus a pri zopár knihách sme vstúpili do konfrontácie, stále môžem za seba povedať, že desiatka reprezentuje pluralitu autorských prístupov, charakteristickú pre súčasnú slovenskú prózu. A ak naše rozhodnutie vyvolá diskusiu, tak to je len dobre, lebo literatúra bez diskusie je mŕtva,“ povedal ďalší člen poroty Peter F. ’Rius Jílek.

Jeho kolega Lubomír Machala zdôraznil, že koncepcia podujatia kladie veľké nároky na porotu: „Hodnotených kníh nie je málo a väčšina sa nevyznačuje mnohými literárnymi kvalitami. Asi aj preto bola hodnotiaca debata taká úporná, pozoruhodných a čitateľsky obohacujúcich próz bola len hŕstka, ale zasa viac než desať. Osobne som veľmi zvedavý, s akými ohlasmi sa stretne náš kompromisný výber. A len si želám, aby si knihy z top desiatky, ale tiež ostatné našli čo najviac čitateľov.“

Bude špeciálna cena in memoriam?

„Tentoraz bol počet hodnotených kníh kratší o desiatky titulov, navyše, porota začala knihy hodnotiť už v apríli minulého roka, preto sme aj desiatku vedeli vyhlásiť o pár týždňov skôr ako bežne. Keď vznikala cena Anasoft litera, jedným z hlavných dôvodov bolo oceniť tvorbu autora alebo autorky finančnou odmenou pre ich ďalšiu tvorbu, preto štatút ceny pracuje s ohraničením žijúceho autora. Spomínam to najmä preto, že smrť nediskriminuje. V zozname posudzovaných kníh preto chýba posledná kniha Dušana Mitanu. Porota si ju, samozrejme, všimla, štatút konzultovala, keby Mitana žil, určite by jeho kniha v desiatke bola,“ vyjadrila sa riaditeľka ceny Anasoft litera Simona Prokopec Fochlerová.

V tejto súvislosti pripustila v budúcnosti možnosť udelenia špeciálnej ceny Anasoft litera in memoriam za celoživotné dielo práve Dušanovi Mitanovi. „Nápad sa mi nesmierne páči a poradím sa o príslušnej forme tejto špe­ciálnej ceny s tímom a so sponzorom ceny, firmou Anasoft,“ dodala.

Celoročná prezentácia literatúry

Od 21. do 23. mája vybranú desiatku Anasoft litery organizátori odprezentujú na tradičnom podujatí Litera fest. Cena Anasoft litera už dávno nie je len jednorazovou udalosťou, ale systematickou celoročnou prezentáciou pôvodnej slovenskej prozaickej tvorby. Prispievajú k tomu autorské čítania v projekte Živý bič: Živá literatúra útočí na čítanky! a v sérii Anasoft litera uvádza, ako aj účasť nominovaných autorov, ale aj laureátov predoš­lých ročníkov na literárnych festivaloch po celom Slovensku.

Desiatka postupujúcich

  • Peter Balko: Ostrov (KK Bagala)
  • Jana Bodnárová: Koža (Aspekt)
  • Etela Farkašová: Hodiny lietania (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov)
  • Katarína Kucbelová: Čepiec (Vydavateľstvo Slovart)
  • Silvester Lavrík: Posledná barónka (Dixit)
  • Zuzana Mojžišová: Modus vivendi (Artforum)
  • Michaela Rosová: Tvoja izba (vlastným nákladom)
  • Alena Sabuchová: Šeptuchy (Artforum)
  • Víťo Staviarsky: Kšeft (Vydavateľstvo Staviarsky)
  • Peter Šulej: Fytopaleontológia (Marenčin PT)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anasoft litera

Kultúra

Teraz najčítanejšie