Denník N

Ako Vatikán načúva genderu

Protestujúci proti Istanbulskému dohovoru. Foto N
Protestujúci proti Istanbulskému dohovoru. Foto N

Vatikánska kongregácia pre výchovu radí v súvislosti s genderom načúvať, argumentovať a navrhovať. Na Slovensku však v katolíckych kruhoch platí nediskutovať, strašiť a zavrhovať.

Slovo gender je v slovenských katolíckych kruhoch považované za synonymum smrteľného ohrozenia. Nie náhodou sa ujalo spojenie „jablko genderu“ odkazujúce na príbeh o jablku –  symbole prvotného hriechu.

Keď sa však začítame do oficiálnych vatikánskych dokumentov, zistíme, že apokalyptický jazyk, ktorým o otázkach genderu dnes mnohí dôležití katolíci hovoria, je pravým opakom toho, ako k tejto téme pristupuje Rímska kúria.

Je to presne rok, čo vatikánska Kongregácia pre katolícku výchovu vydala dokument „Ako muža a ženu ich stvoril“ s podtitulom Pre cestu dialógu o otázke genderu vo výchove.

Tento dokument sa jasne vymedzuje proti teóriám oddeľujúcim rod (gender) od biologického pohlavia a považuje za nebezpečné ideologické presadzovanie týchto teórií vo výchove. Vyjadrenia kongregácie zďaleka neuspokojili očakávania LGBTI katolíkov a neznamenajú žiaden obrat vo vierouke.

Pre kontext slovenskej verejnej debaty je však dôležitá forma tohto textu, naznačená podtitulom. Kým Vatikán chce vstúpiť na cestu dialógu, tí, ktorí na Slovensku o genderi kričia najhlasnejšie, sa vydali vojnovým chodníkom.

„Ty budeš diskutovať s tými, čo ti zabíjajú tvoje deti. Lebo gender zabíja deti… Nie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Komentáre

Teraz najčítanejšie