Denník N

Čo všetko sa vo voľbách môže stať – tri krajné varianty 29. februára 2020

Do parlamentu sa podľa posledného prieskumu môže dostať šesť až dvanásť strán. Vypočítali sme, ako by mohli vyzerať koalície pri krajných možnostiach.

Preferencie od Focusu zverejnené vo štvrtok sú jedným z posledných prieskumov pred začiatkom štrnásťdňového prieskumového moratória. Opäť sa potvrdzuje, že tieto voľby sú nepredvídateľné a napríklad aj to, že do parlamentu sa môže dostať šesť, ale aj dvanásť strán.

Každá jedna strana, ktorá oproti prieskumom z parlamentu vypadne alebo sa tam, naopak, napriek očakávaniam dostane, výrazne zamieša skladanie budúcej koalície.

Zostavili sme hraničné volebné výsledky a pozreli sa na to, aké koalíce by mohli vzniknúť – variant s dvanástimi stranami v parlamente, možnosť výrazného výsledku trojice Smer, SNS a ĽSNS a aj variant so silným výsledkom opozičných strán.

Počítali sme s rôznymi možnosťami. Namodelovali sme tri varianty, ako by mohli dopadnúť voľby, a následne ich prepočítali na parlamentné kreslá. S výsledkami sme sa pohybovali len v rámci intervalových odhadov voličských preferencií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie