Denník N

Opäť prelomové voľby?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V štandardne fungujúcom parlamentnom demokratickom systéme nemožno očakávať po žiadnych voľbách prevratné zmeny.

Autor je historik

S blížiacim sa 29. februárom stúpa predvolebná horúčka. Zvyšuje sa počet predvolebných slov, sľubov a predpovedí. Často sa v nich zdôrazňuje, že volebné výsledky budú tentoraz už skutočne prelomové. Možno je to pravda, možno len zbožné želanie. Občan poučený predchádzajúcimi skúsenosťami je k podobným prognózam trochu skeptický. To však vôbec neznamená zľahčovanie alebo relativizovanie významu volieb, hoci takéto deprimujúce či rezignované názory sa v našej spoločnosti stále objavujú a škodia jej normálnemu vývoju.

V  štandardne fungujúcom parlamentnom demokratickom systéme nemožno očakávať po žiadnych voľbách nejaké prevratné zmeny, ako nám to sľubujú skoro všetky kandidujúce subjekty. Veď štát nemožno automaticky preniesť do celkom iného geopolitického či ekonomického prostredia, kde sa všetky jeho zásadné problémy budú úplne nanovo, rýchlo a hravo riešiť; pravdaže, iba pod patronátom novovytvorenej vládnej koalície.

Podobné nádeje sme u nás už viac ráz zažívali, no vždy nás skôr-neskôr sklamali, čo vedeli a vedia zneužívať extrémisti. Nemožno však tvrdiť, že sa u nás nikdy nič nezmenilo, nezlepšilo. Viď niekoľko nádejných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie